Annons

Varför försämra för barnen på landsbygden?

Skolbussarna “på landet” är ständigt på tapeten i bildningsnämnden. Ska det inte privatiseras så är det förändringar till det sämre.
Publicerad 15 maj 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vårt Söderslätt kommer verka för att skolbussarna fortsätter i kommunal regi och att kompisåkning skall vara tillåtet så som det har varit i alla tider, skriver tre representanter för partiet.
Vårt Söderslätt kommer verka för att skolbussarna fortsätter i kommunal regi och att kompisåkning skall vara tillåtet så som det har varit i alla tider, skriver tre representanter för partiet.Foto: Mandus Örarbäck

Skolbussarna fyller en viktig funktion för skolbarnen och är inte bara en vanlig buss som hämtar och lämnar barnen. De engagerade busschaufförerna som kommer varje dag känner barnen och vet vem som väntar vid varje busshållplats samt följer barnen över vägen vid utsatta övergångar.

Under alla år har det varit tillåtet att åka med en kompis hem efter skolan. Detta drog bildningsnämnden in våren 2021. Orsakerna till förändringen uppgav bildningsnämnden var att de skulle undersöka om försäkringarna gäller vid kompisåkning och vem som ansvarar för kontrollen av vem som är med på bussen. Om informationen gällande försäkringar har undgått bildningsnämnden kan vi upplysa om att samtliga barn/elever i grundskolan inklusive förskoleklasserna, är försäkrade under heltid, alltså dygnet runt, i Protector Försäkring ASA.

Annons

Vad det gäller kontrollen av vem som åker med i bussen bör det vara samma rutiner som när ett barn väljer att gå med ett annat barn hem efter skolan. Det vill säga att kommunikationen sker mellan pedagog och föräldrar. Det behöver inte vara mer komplicerat än så.

”De engagerade busschaufförerna som kommer varje dag känner barnen och vet vem som väntar vid varje busshållplats samt följer barnen över vägen vid utsatta övergångar.”
Tom Magnusson, Maria Böös och Cecilia Andersson, Vårt Söderslätt

Att tillåta kompisåkning är en viktig del som underlättar kommunikationen på landsbygden. Det sparar in onödig körning fram och tillbaka för föräldrar. Det ger också barnen möjlighet till att fortsätta leka och göra läxorna tillsammans. På landsbygden är det i många fall endast skolbussen som passerar byarna och det finns inga andra alternativ. Varför försämra för barnen på landsbygden?

Vårt Söderslätt kommer verka för att skolbussarna fortsätter i kommunal regi och att kompisåkning skall vara tillåtet så som det har varit i alla tider.

Tom Magnusson (VS), ersättare i bildningsnämnden

Maria Böös (VS), skolgruppen

Cecilia Andersson (VS), landsbygdsgruppen

Annons
Annons
Annons
Annons