Annons

Varför behöver vi en Lex Pingvin?

Liksom Lex Sarah och Lex Maria inom vården och socialtjänsten så behöver föreningsverksamheten ett skydd. I Trelleborg har det på senaste tiden blivit extra tydligt i ett antal fall.
Publicerad 31 januari 2024
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bygget av Pilehallen fick enorma konsekvenser för Pingvins verksamhet, menar skribenterna.
Bygget av Pilehallen fick enorma konsekvenser för Pingvins verksamhet, menar skribenterna.Foto: Tomas Nyberg

Vi har kommunens behandling av rugbyklubben Pingvin där man bestämde sig för att bygga på deras plan innan en ny plan var färdig med enorma konsekvenser för verksamheten.

Vi har försäljningen av kommunhuset i Anderslöv där dåvarande kommunstyrelseordföranden lovade Anderslövs museum en lösning. Men nuvarande kommunstyrelseordföranden är inte intresserad.

Annons

Vi har jaktskytteklubben som blir bortslängda från sitt arrende för att kommunen vill använda tomten till industri. Men man varken vill eller kan presentera ett alternativ.

Då behövs Lex Pingvin som garanterar att kommunen kommer överens med föreningsverksamhet som berörs av beslut som man tar i kommunen innan man blir påverkad. Det vill säga att man inte bara kan ta en plan i anspråk och nödtorftigt slänga bort befintlig verksamhet eller sälja en fastighet utan att ordna fram motsvarande lokaler till befintlig verksamhet.

”Då behövs Lex Pingvin som garanterar att kommunen kommer överens med föreningsverksamhet som berörs av beslut som man tar i kommunen innan man blir påverkad.”
Socialdemokratiska fullmäktigegruppen

Socialdemokraterna la en motion om att införa Lex Pingvin. Men SD, M, KD och L avslog den. Man tyckte inte att det behövdes. Historien de senaste åren visar på något helt annat.

Föreningsverksamheten är en viktig del i vårt civila samhälle och det är vår uppgift att värna den.

Lennart Höckert, Marianne Fundahn, Sven Lindkvist, Ann-Sophie Hansson, Hanna Skånberg, Anna Norstrandh, Ismet Dedic, Veronica Larsson, Osman Biberic, Mattias Flisborn, Eva Höckert, Paul Lövdahl, Johnny Nilsson, Birgitta Almroth och Anders Yngve, socialdemokratiska fullmäktigegruppen

Annons
Annons
Annons
Annons