Annons

Vårdpengar försvinner från landet

Svenska vårdpengar försvinner till skatteparadis, som Jersey, Guernsey och Luxemburg, när dom istället borde gått till sjukvård.
Debatt • Publicerad 6 maj 2010

Namnen på tjuvarna är välbekanta: Carema, Attendo och Capio heter de och de gjorde tillsammans med de andra vårdjättarna en vinst på tre miljarder kronor, bara under 2008.

Intäkterna kommer nästan uteslutande från skattepengar. Pengar som enligt politikerna alltid saknas när det gäller vård i landsting och kommuner.

Annons

Ägarna, såväl svenska Wallenbergfamiljen som brittiska kapitalister, flyttar vinsterna till fonder i skatteparadis, på tryggt avstånd från svensk sjukvård. Därifrån förs sedan vinsterna tillbaka till bland annat de svenska riskkapitalbolagens aktieägare och chefer.

Guldregnet över vårdkapitalisterna sker samtidigt som tusentals vårdanställda i Sverige blir av med sina jobb. Hur sjukt är inte det?

Krister Rehn

Kommunistiska partiet

Trelleborg

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons