Annons

Vården ska alltid fungera

Debatt • Publicerad 16 augusti 2013
Just nu analyseras läget med vårdplatser i regionen, skriver debattörerna.
Just nu analyseras läget med vårdplatser i regionen, skriver debattörerna.Foto: Linda Axelsson / Sydsvenskan / SCANPIX
Foto: Linda Axelsson / Sydsvenskan / SCANPIX

Målet för Femklövern är att vården alltid ska fungera, självklart även på sommaren. Lika självklart är det att personalen ska ha semester. Att be någon arbeta på sin semester är en sista utväg, då andra tänkbara lösningar är prövade och man inte nått framgång i detta. Man behöver dock ha i minnet att rekryteringsvårigheter inte sällan hänger samman med brister på vissa personalkategorier. Till exempel behöver vi utbilda fler barnmorskor.

Vi ser den skånska vården som en helhet med olika beståndsdelar som ska fungera tillsammans. "Vi har den nära vården på vårdcentralerna medan den vården som de flesta kommer i kontakt med mer sällan finns på sjukhusen".

Annons

I budget för innevarande år tar vi just upp hur den öppna specialistvården inom hälsovalet ska stärkas och att ytterligare hälsofrämjande insatser ska göras. Även resursförstärkningar beträffande äldre i form av fler hembesök och fler läkemedelsgenomgångar. Vi vet att en del av inläggningarna på sjukhusen hade kunnat undvikas med denna typ av åtgärder.

Omstrukturering är aldrig ett självändamål. Dock är det ofta nödvändigt för att få en vård som svarar mot ställda krav och utnyttjande av befintliga resurser. En del vill gärna tala om privatiseringar, där vi talar om valmöjligheter som ryms inom den gemensamma finansieringen. Vårdval är just ett sådant val som ökar valfriheten för patienterna, skapar bättre tillgänglighet till vården i och med att fler vårdgivare utför vården och detta leder till bättre kvalitet. Det finns också möjligheter för vårdcentraler att profilera sig utifrån de behov som de listade på just deras vårdcentral är betjänta av.

Vårdplatser, eller mer brist på sådana, har varit ett ämne i media i sommar. För att kunna få rätt uppgifter om hur det ser ut beträffande vårdplatser genomför regiondirektören en genomlysning om vi har rätt antal och rätt fördelning av våra befintliga vårdplatser inklusive förlossningsplatserna i regionen. Det är först med en riktig analys, som vi sedan kan vidta de åtgärder som kan komma att behövas och inte enbart i svepande ordalag säga att vi ska ha fler platser.

Beträffande möjlighet till utveckling och karriärmöjlighet, har vi avsatt fem miljoner kronor för specialistutbildning för sjuksköterskor. Vi kommer även att göra en satsning på en förlossningspeng som kommer att stärka förlossningsvården.

Även om vi vet att vården i Sverige är bland den bästa i världen, så betyder det inte att vi inte ska göra vårt yttersta för att göra den ännu bättre. Över tid behöver vården fortsätta förstärkas resursmässigt, men det måste ske i kombination av ökad patientmakt, öppenhet och god kontakt med de anställda.

INTERNAL INTERNAL
Carl Johan Sonesson (M)RegionrådOrdförande i hälso- och sjukvårdsnämndenRegion SkåneAnders Åkesson (MP)RegionrådVice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämndenRegion Skåne
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons