Vården måste bli värdigare

Så kom äntligen beskedet jag väntat länge på från IVO, ärendet handlade om hur min mor behandlats av Vellinge vårdcentral dagarna innan hon gick bort i juni förra året.
Debatt • Publicerad 13 februari 2014
Det är till IVO man skall klaga om man anser att man personligen eller någon anhörig fått fel behandling i vården.
Det är till IVO man skall klaga om man anser att man personligen eller någon anhörig fått fel behandling i vården.Foto: Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Foto: Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Det är till IVO man skall klaga om man anser att man personligen eller någon anhörig fått fel behandling i vården. Beskedet jag fick, liksom flertalet får, var att vården inte gjort något fel. Hur kan man inom vården klara sig gång på gång, inga eftergifter och inga straff.

Min mor hade svåra magsmärtor och efter en icke grundlig undersökning så skickades hon hem, inga prover togs och läkaren tog inte notis om min fars åsikter där han påpekade att mor hade ont i magen. Läkaren nonchalerade de akuta magsmärtorna och koncentrerade sig på en leverfläck på benet. Min mor dog två veckor senare med magen full av cancer, dagen efter hennes bortgång kom en remiss till Hudkliniken i Malmö. Läkaren går helt fri efter denna fatala miss, mor kunde inte räddats men med en bättre smärtbehandling de sista veckorna så hade mors liv slutat värdigare.

Hur många har råkat ut för detta och hur många kommer att drabbas av detta? Vården står enad och man gör allt för att försvara varandra, ingen läkare kan göra fel. Om mot förmodan en läkare gör fel så träder hela organisationen in och försvarar henne eller honom, en läkare kan inte göra fel. Vi läser i media, ser på tv och råkar ut för dessa misstag som görs dagligen, leder de till åtgärder för de som orsakat detta? Svaret får nog bli nej, föga överraskande.

Jag önskar att någon läkare någon gång kunde erkänna att fel begåtts men icke, vårdorganisationen försvarar med näbbar och klor.

Jag är den förste att erkänna att läkaryrket inte är det lättaste, man trampar alltid någon på tårna. Men med den höga lönen som våra läkare har i dag och med tanke på att man inte tvingats till att bli läkare så finns det inga ursäkter, vården måste bli värdigare.

Våra äldre som inte är vana vid att protestera mot auktoritära personer och i synnerhet inte läkare, är de som drabbas hårdast av felbehandlingar. Man vågar helt inte säga emot en läkare, tidigare uppfostran sitter fortfarande i.

Jag är övertygad om att vården måste skärpa till sig i fortsättningen när den äldre generationen byts ut mot en ny generation, en generation som kommer att ställa mycket hårdare krav än den tidigare. Då går det inte att skicka en remiss till hudkliniken när personen kommer dit med akuta magsmärtor.

Nilla Olsson
Helmuth Petersén (SD), oppositionsråd Trelleborgs kommun
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.