Annons

Våra röster behöver höjas, inte tystas

Vänta och se, det är Helmuth Peterséns (SD) budskap till oss som oppositionspolitiker (den 9 februari).
Publicerad 19 februari 2019
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Trelleborgs sjukhus behöver utvecklas, inte avvecklas, skriver Emil Samnegård (MP).
Trelleborgs sjukhus behöver utvecklas, inte avvecklas, skriver Emil Samnegård (MP).Foto: Tomas Nyberg

Men ni bedriver ingen ”vänta och se politik”. I stället för studietorg väljer ni övervakningskameror, i stället för logopeder väljer ni politiska sekreterare, i stället för resurser på resursskolorna och de elever som behöver extra stöd väljer ni att anställa ordningsvakter och höja era egna arvoden. Den budget sverigedemokrater, moderater och kristdemokrater röstade igenom i Trelleborg är helt fel för kommunens utveckling.

Helmuth Petersén som utöver sin kommunalrådslön sitter i regionfullmäktige och får arvode som regionpolitiker måste räkna med att få kritiska frågor gällande både kommunpolitik och regionpolitik. Miljöpartiets lokala styrelse ifrågasatte varför Sverigedemokraternas budget satsar minst av alla partier på Trelleborg, trots att det lät annorlunda före valet. Som svar valde Petersén att ifrågasätta mitt försök att informera Rädda sjukhusgruppen om de olika partiernas budgetar i Region Skåne. Rädda vårt sjukhus gruppen har ett enormt engagemang. Det är tydligt att de når ut med sitt viktiga budskap över hela Söderslätt. Alla, oavsett politisk hemvist, kan skriva under på att vård och omsorg på hemmaplan är viktigt. På att Trelleborgs sjukhus behöver utvecklas, inte avvecklas.

Annons

Jag tycker det är viktigt att du som läsare, väljare och sjukhusvän får reda på om partiernas ord innan valet även gäller efter valet. Om man tittar i partiernas budgetar ser man enkelt att Sverigedemokraterna satsar minst på Trelleborgs lasarett. Som motargument lyfter Helmuth Petersén i sitt inlägg att Sverigedemokraternas budget året innan valet föreslog 30 miljoner extra för att ha längre öppettider på Trelleborgs akut. En satsning som är borta i Sverigedemokraternas budget efter valet.

Det är detta som är så märkligt. Helmuth Petersén säger innan valet ”att rösta på mig är det bästa sättet att värna Trelleborgs lasarett”. Sverigedemokraterna gör ett rekordval och Helmuth tar plats i regionfullmäktige. Tre månader efter valet stryker Sverigedemokraterna i Region Skåne sin satsning på akutens öppettider i Trelleborg, de höjer skatten trots löften att lämna den oförändrad och de minskar resurserna till Trelleborg lasarett, efter ordinarie uppräkning, genom ett historiskt högt effektiviseringskrav. Allt detta går att läsa sig till i partiernas egna dokument.

Alliansens budget som föreslog näst minst resurser till Trelleborgs lasarett vann omröstningen i regionfullmäktige. En budget utan satsningar på minst tolv palliativa platser och ökad tillgänglighet på akuten som Moderaterna i Trelleborg lovat i valrörelsen. Här finns det alla anledning för alla sjukhusvänner att följa utvecklingen. Alliansen som sitter på makten i regionen har drygt tre år på sig. Och till skillnad från det rödgröna styret har det med sin överraskande skattehöjning mer resurser att förverkliga sina löften.

Miljöpartiet har oppositionsrollen. Vi kommer inte sitta tysta och vänta. Vi kommer fortsätta lägga egna budgetar som visar på hur vi vill utveckla samhället. Vi kommer välkomna nya medlemmar som tar ställning och vill lägga kompassen i en riktning som lyfter hållbarhet, jämställdhet och delaktighet. En riktning som tar tillvara på nutiden och framtiden.

Emil Samnegård

gruppledare för Miljöpartiet de Gröna i Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons