Annons

Våra föreningar behöver din hjälp nu mer än någonsin!

Föreningslivet är något vi trelleborgare ska vara stolta över.
Publicerad 9 maj 2020
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
De restriktioner som införts är tyvärr oundvikliga och slår mot flera delar av samhället, för föreningarnas del har detta stora efterverkningar genom evenemang som inte kan genomföras eller skjuts på framtiden, träningar som måste ske på annat sätt än brukligt och sammankomster som begränsas, skriver Ola Olsson (C).
De restriktioner som införts är tyvärr oundvikliga och slår mot flera delar av samhället, för föreningarnas del har detta stora efterverkningar genom evenemang som inte kan genomföras eller skjuts på framtiden, träningar som måste ske på annat sätt än brukligt och sammankomster som begränsas, skriver Ola Olsson (C).Foto: Tomas Nyberg

Vi har i dag ett väl utbrett föreningsliv både inom kultur, natur och idrott. Detta innebär också att denna samhällsbärande sektor nu också sätts inför stora utmaningar i och med spridningen och restriktionerna kring covid-19. Föreningarna i kommunen bidrar i hög grad till samhällsnyttan, motverkandet av psykisk ohälsa samt människors vardag. Därför är det så viktigt att dessa verksamheter får förutsättningar för att överleva coronakrisen.

De restriktioner som införts är tyvärr oundvikliga och slår mot flera delar av samhället, för föreningarnas del har detta stora efterverkningar. Genom evenemang som inte kan genomföras eller skjuts på framtiden, träningar som måste ske på annat sätt än brukligt och sammankomster som begränsas. Ekonomin påverkas både på kort och lång sikt genom ökade kostnader, uteblivna biljettintäkter och minskad sponsring. Blir de ekonomiska effekterna långvariga kan de orsaka problem inte bara för föreningarna utan också för övriga samhället.

Annons

Föreningslivet i Trelleborg bidrar till samhällsnyttan, minskar klyftorna mellan människor och minskar utanförskap och kriminalitet. Enligt rapporten ”Fotbollsplanen mitt i byn” som nyligen släpptes av Svensk Fotboll så innebär varje ung människa som inte hamnar i utanförskap en samhällsvinst i miljonklassen. Kan vi dessutom hålla dem utanför gängkriminaliteten så kan samhällsvinsten fördubblas.

När verksamhet ligger nere så kommer inga intäkter samtidigt som många kostnader finns kvar. Regeringen har lämnat en miljard i akut stöd till idrotten och kulturen för att täcka intäktsbortfallet och här i vår kommun har vi beslutat att bortfallet av deltagare på föreningens aktiviteter inte ska påverka deras föreningsbidrag kommande år.

Men dessa insatser kommer inte vara tillräckliga och därför är det extra viktigt att de företag och privatpersoner som har möjlighet står upp för våra föreningar så att vi tillsammans fortsätter att stötta den samhällsnytta som våra föreningar skapar varje dag.

Den coronakris vi genomlever kommer medföra stora förändringar i vårt samhälle, hjälp därför den förening som ligger dig varmt om hjärtat. Det kan du göra genom att teckna ett extra medlemskap, köpa en souvenir, swisha en hundralapp eller ring upp och fråga vad just du kan göra för att hjälpa föreningen.

Tillsammans klarar vi detta, det finns en morgondag!

Ola Olsson

Centerpartiet Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons