Annons

Våra argument kommer aldrig att ta slut

Svar till Lennart Höckert (den 24 augusti).
Publicerad 28 augusti 2021
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vår möjlighet att sänka skatten kommer från det arbete och de prioriteringar som vi i politiken gjort tillsammans med det fantastiska arbete som medarbetare i kommunen gör, skriver Mikael Rubin och Venzel Rosqvist (M).
Vår möjlighet att sänka skatten kommer från det arbete och de prioriteringar som vi i politiken gjort tillsammans med det fantastiska arbete som medarbetare i kommunen gör, skriver Mikael Rubin och Venzel Rosqvist (M).Foto: Gorm Kallestad

Lennart Höckert – vi har aldrig påstått att ni socialdemokrater är dumma eller mindre vetande som du skriver i ditt debattinlägg, bara att ni inte kan räkna. Ni erkänner det själva i er text om man läser den noga.

Så det är inte härskarteknik utan ren fakta.

Annons

När ni lade fram Socialdemokraternas budgetförslag för ett år sedan skrev ni ju helt enkelt in de 65 miljoner som ni saknade. Ni hade inte räknat rätt och pengarna räckte alltså inte. Då hade ni redan berättat om era stora satsningar och det fanns bara en möjlighet kvar. Det var att uppfinna pengar som inte fanns. Hur hade ni socialdemokrater tänkt betala vårdbiträdets lön med påhittade pengar?

Fakta är att socialnämnden budget under nuvarande styre inför 2022 ökade med 132 miljoner kronor jämfört med Socialdemokraternas budget för samma nämnd 2018. En ökning med över 16 procent.

Det är en ökning av budgeten som innehåller pengar till löneökningar och kostnadsökningar och till det som kallas demografi. Budgeten innehåller utöver det satsningar på kommunens äldre. Det kallar du en stöld från välfärden.

Det här är fakta du borde veta som heltidsarbetande oppositionsråd. Du borde inte misstänkliggöra kommunens mycket starka budget i ett försök att förminska det arbete som alla förvaltningar gjort med målet där Trelleborg kommun i dag har en mycket stark och stabil ekonomi.

”Du borde inte misstänkliggöra kommunens mycket starka budget i ett försök att förminska det arbete som alla förvaltningar gjort med målet där Trelleborg kommun i dag har en mycket stark och stabil ekonomi.”
Mikael Rubin och Venzel Rosqvist (M)

Ytterligare fakta är att de extra pengarna inte kommer från den socialdemokratiskt ledda regeringen. De pengarna kom under pandemitider och finns inte med i budget för 2022. De kommer inte heller från tidigare års överskott som du skriver i ditt inlägg. Det är inte lagligt att överföra ett års överskott till ett annat år.

Vår möjlighet att sänka skatten kommer helt enkelt från det arbete och de prioriteringar som vi i politiken gjort tillsammans med det fantastiska arbete som medarbetare i kommunen gör.

Vad gäller privat eller kommunal drift så har vi olika politisk uppfattning helt klart. Det handlar om politisk ideolog där vi så klart skiljer oss åt.

Ni socialdemokrater vill styra medborgarna liv från vagga till graven – och vi i Moderaterna vill att människor skall vara fria att välja själva och också ta ansvar för sina egna liv.

En röst på Moderaterna är en röst för att välfärden ska omfatta alla dem som verkligen behöver samhällets hjälp och stöd och att det dessutom ska finnas pengar för att betala välfärden. Därför är det skola och vård och omsorg som prioriteras i vår budget för 2022.

En sänkning av skatten till Vellinge kommuns nivå ger alla kommuninvånare som betalar skatt mer än 300 kronor mer i månaden (skattebetalarnas förening är källan). Detta samtidigt som vi ökar budgeten för både skola och omsorg. Som moderater tycker vi att det är bättre att invånare i kommunen behåller så stor del av sin lön som möjligt och att kommunen precis som alla andra får göra saker lite bättre varje dag.

Annons

Vi ska inte ta ut skatt som inte behövs.

Mikael Rubin (M), kommunstyrelsens ordförande

Venzel Rosqvist (M), socialnämnden ordförande

Annons
Annons
Annons
Annons