Annons

Var tog transparensen i Trelleborg vägen?

För ett bra tag sedan antog kommunen en egen intern värdegrund som bygger på Öppenhet – Respekt – Ansvar (allmänt känt som ÖRA). Men samma värdegrund gäller uppenbarligen inte för styret i Trelleborgs kommun.
Publicerad 26 december 2020
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Som det är i dagens Trelleborg vet bara några få i den innersta kretsen av M+KD, ibland kanske någon i SD, vad som kommer ske, menar skribenterna. På bilden Erik Lundström (KD), Mikael Rubin (M) och Helmut Petersén (SD).
Som det är i dagens Trelleborg vet bara några få i den innersta kretsen av M+KD, ibland kanske någon i SD, vad som kommer ske, menar skribenterna. På bilden Erik Lundström (KD), Mikael Rubin (M) och Helmut Petersén (SD).Foto: Tomas Nyberg

Nu i dagarna har halva mandatperioden gått och under samma tid har fem av åtta partier stängts ute från insyn och delaktighet. Genom att M fick med sig KD, och sedan förstärkte med SD som ”sleeping partner”, infördes ett presidiestyre i kommunens alla förvaltningar och bolag. Ett internt och stängt forum där M+KD kallt räknar med alltid få ett tyst bifall från SD, så att de kan driva igenom sina egna frågor. Allt blev möjligt genom att de ”skapade” en ny och välarvoderad post till SD som 2:a vice ordförande i nämnder och bolag. Samtidigt stängdes S, SÖS, C, L och MP ute från all information och dialog om beslut som skulle tas och genomföras. Styret vill inte ens veta om det finns någon annan vettig synpunkt eller input på en fråga. Den demokratiska och traditionella insynsposten för oppositionen, gick i stället till ett fiktivt ”oppositionsparti”, SD. Det innebar att i stort sett hälften av alla trelleborgare inte fick, eller har, någon representation i kommunens skötsel. Vilket för oss i SÖS är skrämmande.

Ett belysande exempel är att kommunen fortsätter sitt arbete med den östliga hamninfarten och ett businesscenter på öster, trots att styret stolt deklarerat att man kommit överens med Trafikverket om att pausa detta. Signaler som säkert gör alla trelleborgare minst lika förvirrade som Trafikverket och andra myndigheter. Ett annat exempel är att styret nu hyr in danska lobbykonsulter för mer än 2 000 kronor i timman (plus utlägg) i förhoppningen om att just dessa kan påverka regeringen så att de kan få Trafikverket och andra myndigheter ändra sina negativa beslut om den östra hamninfarten. Ytterligare exempel är de ”brådskande ordförandebeslut” som kommunalrådet på egen hand tog, för att blidka SD, och som sedan fick Förvaltningsdomstolens kritik. Alla välinformerade trelleborgare känner säkert själva igen fler feltänk som hänt de senaste två åren.

Annons

För oss i Söderslättspartiet bygger demokrati på att alla ska ha en möjlighet att framföra sina åsikter och tankar i ett gemensamt forum. Därefter börjar man förhandla och kompromissa för att komma fram till ett beslut som så många som möjligt känner sig nöjda med. Ibland vinner några partier. Ibland andra. Men i en riktig demokrati finns det i alla fall en öppen dialog som medborgarna kan ta del av, ha sina åsikter om och i bästa fall påverka. Till exempel i en folkomröstning. Som det är i dagens Trelleborg vet bara några få i den innersta kretsen av M+KD, ibland kanske någon i SD, vad som kommer ske. Vilket bara spär på föraktet för makten och politiken, vilket i sin tur spiller över på alla oss andra som är förtroendevalda och engagerade i Trelleborgs framtid.

”I en riktig demokrati finns det i alla fall en öppen dialog som medborgarna kan ta del av, ha sina åsikter om och i bästa fall påverka.”
Söderslättspartiets fullmäktigegrupp

Vi i Söderslättspartiet är, som flera andra partier, oroade över denna utveckling. Vi funderar på vad som händer 2022 när det blir dags att förhandla fram ett nytt styre för Trelleborgs kommun. Vilka förtroendevalda, oavsett parti, vill ställa upp för att göra kommunen bättre genom att inkludera alla trelleborgare i det arbetet? Vilka partier är villiga att samverka för allas bästa, i stället för att genomföra ett eget solonummer med hjälp av tysta bisittare som dessutom vägrar ta sitt ansvar?

Ett av styrets löften när de tog över var att transparens och öppenhet skulle gälla framöver. Men vi väntar fortfarande på att detta ska genomsyra det dagliga arbetet. Samtidigt är det ett löfte som vi högaktar och gärna fortsätter arbeta för fram till valet 2022. Men även efter!

Christer Dahlberg, Ann-Marie Flink, Christian Ottergren, Anders Ahvander, Sven Tilly och Tom Magnusson

Söderslättspartiets fullmäktigegrupp

Annons
Annons
Annons
Annons