Annons

Var ska Trelleborg utvecklas?

Det vore mycket bra med ett större samarbete över parti- och blockgränser men när det gäller just samhällsplanering är jag lite bekymrad. Det skriver Leif Sjögren (C), ordförande i byggnadsnämnden, och menar att Socialdemokraterna är restriktiva i frågan om ny bebyggelse på landsbygden och i byarna.
Debatt • Publicerad 12 augusti 2010
”Trots att Socialdemokraterna anser sig värna om den goda jorden så röstade man i fullmäktige för att vi skall fortsätta att exploatera kanske världens bästa åkermark på just Västervång.”
”Trots att Socialdemokraterna anser sig värna om den goda jorden så röstade man i fullmäktige för att vi skall fortsätta att exploatera kanske världens bästa åkermark på just Västervång.”Foto: 

Trelleborg har under de år jag bott och arbetat i kommunen genomgått en fantastisk utveckling från bruksort till en utvecklingskommun i regionen. De sista fyra åren har varit fantastiska.

Infrastrukturen var klart eftersatt men nu arbetas det på motorvägen till Malmö, beslut är taget om att äntligen få tågtrafik till Malmö–Lund–Helsingborg, planeringen är väl framme för en ny koppling mellan Maglarpsrondellen och väg 108 för att avlasta Hedvägen och fullmäktige har tagit beslut om hur vi långsiktigt kan klara trafiken förbi Trelleborg till de östra kommundelarna och till nya industri- och bostadsområden på norr och öster.

Annons

Inför valet 2006 kom tre partier, Centerpartiet, Folkpartiet och Moderaterna, överens om att försöka samverka under den kommande mandatperioden. När det gäller samhällsplanering kan jag bara konstatera att det har fungerat mycket väl utifrån mitt perspektiv i byggnadsnämnden.

Det är ytterst sällan det har blivit några större diskussioner mellan dessa partier och några resultat av detta har jag ju redan nämnt.

Sten Björk (S) har i olika sammanhang skrivit om samverkan mellan olika partier och jag är böjd att i de allra flesta sammanhang helt hålla med honom. Alla vi som arbetar för kommuninvånarnas bästa blir ju starkare om vi drar åt samma håll och på det hela taget gör vi ju det.

Tycker själv att det vore mycket bra med ett större samarbete över parti- och blockgränser men när det gäller just samhällsplanering är jag lite bekymrad.

I vår grannkommun Vellinge är som bekant friheten större vilket bland annat yttrar sig i en spridd bebyggelse över kommunen. Det är bara att konstatera att olika människor i olika livsfaser har olika önskemål om sin boendemiljö. Vissa vill bo mitt i stadens puls, andra i villaområden eller byar men det finns också de som önskar ett större livsrum och därför vill ha lite större avstånd till grannar.

Under mandatperioden har ganska många önskemål om att få bygga enstaka hus eller hästgårdar på ren landsbygd kommit in till byggnadsnämnden. De allra flesta har vi sagt ja till i full enighet men det har märkts en tveksamhet från Socialdemokraterna och ibland har de reserverat sig.

Trelleborg har ett stort antal byar med fin boendemiljö. Det kan väl dock inte vara meningen att dessa gamla byar skall bli muséer utan även här bör ny bebyggelse kunna tillåtas. Varför skall inte de som vill bo i en by på landet kunna få bo i ett nytt hus utan vara hänvisad till att köpa begagnat.

Denna typ av kompletterande bebyggelse är oftast både ekonomiskt och miljömässigt bra eftersom den normalt läggs vid befintliga vägar och därigenom krävs inga extra ytor utöver själva tomten vilket gör att vi kan spara på vår fina åkermark. Olika projekt i byar har diskuterats, senast i Gislöv, men även här är Socialdemokraterna restriktiva.

Efter en lång process togs en ny översiktsplan i fullmäktige nu till midsommar. Översiktsplanen är inte bindande men visar kommunens viljeinriktning och här visade det sig spreta en hel del. Miljöpartiet har en helt egen idé om hur kommunen skall se ut men alla övriga partier borde kunna komma överens när det gäller utveckling av infrastruktur och bebyggelse.

Om vi räknar med en befolkningsökning på 500 personer per år, vilket borde vara realistiskt med tanke på motorväg och persontåg, så innebär detta 10 000 nya kommuninvånare på 20 år. Var skall då dessa bo? Om ny bebyggelse på ren landsbygd och i byarna begränsas återstår utbyggnadsorterna och själva tätorten. Det som då kan begränsa möjligheterna för Trelleborg som en attraktiv bosättningskommun är bland annat följande ställningstagande från Socialdemokraterna under de senaste åren.

Annons

En plan för Västra Tommarp omfattande cirka 20 villor har man sagt nej till. V Tommarp är tillsammans med Skegrie utpekat som ett utbyggnadsområde i vår nya översiktsplan.

Om allt går bra kan vi få en pågatågsstation norr om Fagerängen men när byggnadsnämnden skulle ta ställning till att starta planläggning för nya bostäder runt Citygross så sade Socialdemokraterna nej.

I samband med översiktsplanen har även framkommit att man säger nej till bebyggelse nära havet längs hela kustremsan öster om Trelleborg. Dessutom vill man stoppa utbyggnad av bostäder väster om vägen från havet upp till Maglarps nya kyrkogård.

Genom att stoppa Maxis möjligheter att flytta till Hedvägens förlängning har man i praktiken sagt nej till bostadsbebyggelse från centrum och ut till Västra hamnen.

Vad återstår då? Förtätning i centrum, där kvarteret Signalen väl har den största potentialen, kan vi förhoppningsvis få full enighet kring men utbyggnad i västra delen av hamnen är nog ett mer långsiktigt och osäkert projekt.

I olika sammanhang pratas det med all rätt om vår goda jord. Det man lätt hänger upp sig på är klassningen av jorden där då klass 10 är högst. Även om jag hemma i Fuglie har samma klass (10) som på Västervång så skulle det inte förvåna mig om man i år får 50 procent högre spannmålsskörd på Västervång än vad jag får och detta med samma insatser i form av energi i olika former. Trots att Socialdemokraterna anser sig värna om den goda jorden så röstade man i fullmäktige för att vi skall fortsätta att exploatera kanske världens bästa åkermark på just Västervång.

Som centerpartist önskar jag en levande kommun där alla delar kan få utvecklas utifrån sina förutsättningar. Detta skulle ge förutsättningar för en framgångsrik kommun, lika attraktiv som grannkommunen.

Leif Sjögren (C)

ordförande i byggnadsnämnden

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons