Vår paroll fångar kärnfrågan

Svenskt Näringsliv har låtit Handelns Utredningsinstitut (HUI) titta på frågan om konkurrensutsättning i svensk välfärd och har lyckats leta fram forskning som menar att produktiviteten stiger när privata företag övertar offentlig verksamhet.
Debatt • Publicerad 9 juli 2014

Frågan är så klart viktig för Svenskt Näringsliv. Ett helt nytt område för kommersiella aktörer öppnades upp när marknadsivern drabbade välfärdssektorn. Att kritiskt granska detta är att ifrågasätta de vinster som dränerar offentlig sektor. Inte konstigt att Svenskt Näringsliv beställer en rapport från HUI.

Petter Birgersson gör i ett ledarinlägg (den 25 juni) egna och ännu mer långtgående slutsatser än HUI:s rapport. För att ta två exempel så skriver HUI att slutsatser om effekter på effektivitet inte kan dras och att upplevda kvalitetsmått (brukarnöjdhet) har påverkats negativt inom äldreomsorgen. Birgersson påstår däremot att HUI visar att forskningen tyder på att företag bidrar till effektivitet och kvalitet.

Birgersson menar att Vänsterpartiets budskap "Inte till salu" är en udda paroll i marknadsföringssammanhang och fångar därmed, förmodligen omedvetet, lite av kärnfrågan. Jag menar att välfärden är en rättighet där behoven ska styra, Inte till salu speglar just detta. Politik är inte en marknadsplats.

Svar direkt: Att Mats Sjölin inte uppfattar att ledaren driver med att just V ägnar stor kraft åt lättköpta slogans är lite småkul. Genom "Politik är inte en marknadsplats" ger Sjölin ännu ett exempel på denna konst. Av rapporten och ledaren framgår tydligt att forskningsläget visar på tydliga vinster i kvalitet och effektivitet inom vården, lutar åt samma håll men mer försiktigt vad gäller skolan och är mer osäkert inom äldreomsorgen.

Petter Birgersson

politisk redaktör

Nilla Olsson
Mats Sjölin, Vänsterpartiet Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.