Annons

Vår kommun sköts dåligt

Att vara ansvarstagande och statsmannamässig borde vara ett hedersbegrepp för dem som tar på sig ansvaret att leda en kommun. Så är inte fallet i Trelleborg.
Publicerad 16 januari 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Patrik Holmberg (C) reagerar starkt på att det inte finns någon krisledningsnämnd i kommunen.
Patrik Holmberg (C) reagerar starkt på att det inte finns någon krisledningsnämnd i kommunen.Foto: Tomas Nyberg

Här skjuter man från höften och seglar under falsk flagg. Vem hade före valet uppfattat att den kommunala politiska ledningsstrukturen skulle svälla, att man kvickt och lätt skulle införa parkeringsavgifter? Jag sparade allt politiskt material som skickades hem i brevlådorna och nu när jag dubbelkollar nämns inte det med ett ord. Något parti hade med formuleringar om ”stark ekonomi” men jag undrar om någon förknippade det med att p-avgifter ska finansiera höjda politikerarvoden?

Nåväl, när denna artikel skrivs (den 16 januari), finns det ingen krisledningsnämnd i kommunen. Ingen krisledningsnämnd! Kommunstyrelsens ordförande har varit utomlands på semester, SMHI har haft omfattande vädervarningar (den 15 januari) och det är krig i vårt närområde. På SKR:s hemsida står ”Enligt lagen (2006:544) om kommuners och regioners åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap, ska alla kommuner och regioner ha en nämnd som ansvarar för de uppgifter som åläggs kommuner och regioner enligt lagen – en krisledningsnämnd.”

Annons

I vår kommun står det att kommunstyrelsens arbetsutskott utgör krisledningsnämnd. Men något sådant utskott är inte valt, då första sammanträdet med kommunstyrelsen inte är förrän på onsdag (den 18 januari).

”Något parti hade med formuleringar om ”stark ekonomi” men jag undrar om någon förknippade det med att p-avgifter ska finansiera höjda politikerarvoden?”
Patrik Holmberg, ordförande för Centerpartiet

Men det räcker inte heller, i vart fall inte enligt SKR, de skriver ”Ofta utses de förtroendevalda i styrelsens arbetsutskott till att vara krisledningsnämnd. Det är dock inte tillräckligt att fullmäktige beslutar att arbetsutskottet ska vara krisledningsnämnd. En krisledningsnämnd måste alltid utses genom ett särskilt nämndval på samma sätt som gäller för andra nämnder.” Nästa kommunfullmäktige är den 30 januari, undrar om det valet finns med då?

Så nu jäklar, nu måste styret leverera. Inte tramsa, inte vara giriga, inte undvika att svara eller bara sitta inlåsta på Rådhuset. Nu måste Ni gör namnet Trelleborg stolt, arbeta hårt som bara den för att återfå söderslättsbons förtroende. Vill ni inte det finns alltid möjligheten att inse att man inte är statsmannamässig!

Patrik Holmberg, ordförande för Centerpartiet

Annons
Annons
Annons
Annons