Annons

Var fjärde lärare slutar inom 10 år

Skolan står inför stora pensionsavgångar. I Trelleborgs kommun går var fjärde lärare i pension inom tio år.
Debatt • Publicerad 21 maj 2012

Sveriges kommuner och landsting har i en prognos beräknat att 80 000 lärare kommer att behöva rekryteras fram till 2020 med anledning av de stora pensionsavgångarna. I vår kommun lämnar 22 procent av grundskollärarna och 38 procent av gymnasielärarna inom 10 år.

Samtidigt finns det inte nog med nyutexaminerade lärare som kan ersätta de lärare som går i pension. Studenter väljer bort lärarutbildningen. Idag är det endast 1,2 sökande till lärarutbildningen. På många lärarutbildningar gapar stolarna tomma särskilt på ämnesinriktningar såsom matte och de naturorienterande ämnena. Huvudorsaken är de låga lönerna. Få väljer att bli en dåligt betald mattelärare när de istället kan bli en bättre betald ingenjör. Detta är ett allvarligt samhällsproblem. Det riskerar att i framtiden försvaga Sveriges konkurrenskraft. För ska vi vara en kunskapsnation kan vi inte fuska med grunden – barn och ungas utbildning.

Annons

Om Trelleborgs kommuns elever ska få den bästa utbildningen behövs de bästa lärarna. För att fler duktiga studenter ska vilja bli lärare måste lönerna öka i genomsnitt med 10 000 kronor. Just nu pågår lärarnas avtalsrörelse. Om inte arbetsgivaren tar sitt ansvar och tar ett tydligt första steg mot höjda lärarlöner riskerar vi att på sikt inte ha tillräckligt med utbildade lärare i skolan. Vem ska då stå i klassrummet och ge Trelleborgs barn och ungdomar kunskaper som rustar dem för livet?

Tomas Sörensson

Lärarförbundet Trelleborg

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons