Annons

Vapeninnehav skall betraktas som grovt brott

Domstolarna bör i större utsträckning använda sig av hela straffskalan vid utdömande av påföljder vid allvarliga brott.
Debatt • Publicerad 4 november 2010

Under flertalet år har påföljderna för till exempel våldsbrott legat väldigt lågt i förhållande till brottens karaktär. När skjutvapen är inblandade är det enligt min mening alltid fråga om ett allvarligt brott och domstolarna bör därför döma därefter. Tyvärr är så inte fallet.

Den senaste tidens allvarliga händelser i Malmö visar tydligt att vi måste se över straffskalan och möjligheten till att utdöma frihetsberövande straff. Polisen upplever många gånger att den som blir ertappad med ett illegalt skjutvapen kommer för lindrigt undan. Personen släpps i regel inom ett par dagar och påföljden blir sällan kännbar.

Annons

För att komma åt problemet och strypa tillgången av illegala vapen måste det ske flera förändringar. Straffet för vapenbrott är i dagsläget dagsböter eller fängelse i upp till ett år. För grovt vapenbrott sträcker sig straffskalan från sex månader till fyra års fängelse. Här måste domstolarna använda sig av de verktyg som de har till förfogande.

Den som innehar ett illegalt skjutvapen bör alltid dömas för grovt brott. Huruvida vapnet är ihopsatt, laddat eller ej skall vara sekundärt i sammanhanget. Den misstänkte bär på ett illegalt vapen som med några enkla handgrepp kan skapa elände. Att göra skillnad på om det till exempel finns en kula i loppet är då besynnerligt.

Självfallet måste vi också arbeta ännu mer internationellt för att förhindra att illegala vapen når Sverige. Trots att tullen gör ett enormt bra jobb kommer illegala vapen alltid att passera våra gränser. Det är främst olika typer av pistoler som smugglas till Sverige, men tullen har i sina kontroller även beslagtagit allt från automatkarbiner till sprängdeg och pansarskott.

De flesta vapnen kommer från Balkan, men en del av de illegala vapnen kommer även från vapenhandlare i Sverige som tar in vapen legalt och säljer dem på den svarta marknaden. När dessa vapen påträffas måste rättsväsendet agera kraftfullt.

Domstolarnas praxis måste ändras och när det gäller skjutvapen bör straffet alltid betraktas som grovt och hamna i den övre delen av straffskalan. Den som ertappas med ett illegalt skjutvapen måste dömas till ett kännbart straff, både som en markering mot den enskilde men även som ett avskräckande exempel för andra.

Anders Hansson (M)

riksdagsledamot

Södra Skåne

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons