GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Vänta tills folkviljan fått sin talan”

Styret i Trelleborg M/KD med stöd av SD driver fram ringväg öster om järnvägen på ett nu oacceptabelt sätt. (Det finns en bättre ringvägslösning innanför järnvägen – snabbare, enklare, billigare och framför allt med en bättre nytta för räddningstjänst och stadens invånare.)
Publicerad 13 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenterna skriver om tvångsinlösen av fastigheter i Mellanköpinge.
Skribenterna skriver om tvångsinlösen av fastigheter i Mellanköpinge.
Foto: Tomas Nyberg

Inköp av fastigheter har skett i förtid där ägarna drabbats av oro i ett tiotal år men valt att sälja då de fått erbjudande med god värdering, medan grannar, som haft oturen att ligga några meter bort, hamnat i en osäljbar situation. Hus står nu tomma till stor kostnad och ingen nytta.

Men nu går man ett steg längre och bestämmer att fastigheter skall tvångsinlösas (expropriation) i Mellanköpinge då fastighetsägarna inte vill sälja sina egnahem.

Tvångsinlösen påbörjas trots att kommuninnevånarna vill ha en folkomröstning i denna ödesfråga. En folkomröstning som styret vägrar hålla i närtid utan skjuter fram den till valet 2022. Tvångsinlösning borde av anständighet vänta tills folkviljan fått sin talan.

Tvångsinlösen påbörjas trots att ringvägsplanen är överklagad hos Mark- och Miljödomstolen. Tvångsinlösen borde av anständighet vänta tills man vet om ringväg öster om järnvägen överhuvudtaget får byggas.

Tvångsinlösen påbörjas trots att Trelleborgs kommun inte kan bestämma om Europavägar. Trafikverket har rådighet om ringväg kan omvandlas till E6 - hamninfart. Trafikverket har avsiktförklaring om att hamninfart tills vidare är västlig. Tvångsinlösen borde av anständighet vänta tills man vet om det ändrar sig.

Ärendet om inlösen behandlas i kommunstyrelsen och styret släpper inte upp det i kommunfullmäktige. På detta sätt undviker man en debatt som blir tillgänglig för väljarna där de kan följa diskussioner där opposition ställer frågor som vi vill ha svar på av styret.

Man går alltså in en tvångsinlösen av hus och hem i Mellanköpinge med en knapp majoritet. Låt oss anta att i en folkomröstning vill en mycket stor majoritet välja västlig hamninfart. Eller låt oss anta att Mark- och Miljödomstolen säger nej till ringväg på kultur och jordbruksmark. Eller låt oss anta att Trafikverket håller fast vid västlig E6-hamninfart, vilket de gör i dag och gjort i mer än ett årtionde.

Dessa antagande tillsammans är långt ifrån osannolika. Då blir det inte ringväg öster om järnvägen. Då står Trelleborgs kommun med tvångsinlösta hem som står tomma i Mellanköpinge. Styret i Trelleborg har fullt medvetet lyckats ta död på en av landsbygdens byar.

Styret M/KD med stöd av SD uppmanas att omedelbart stoppa uppdraget till kommunförvaltningen att tvångsinlösa fastigheter.

Axel Bengtsson, Vårt Söderslätt

Sven Tilly, ordförande Söderslättspartiet

Christian Ottergren, sakkunnig infrastruktur Söderslättspartiet