Annons

Valrörelsens roligaste vallöfte

I tuffa ekonomiska tider behövs ett roligare Trelleborg.
Publicerad 9 september 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
KD vill satsa på en evenemangsfond som kommer göra Trelleborg roliga för både kommuninvånare och besökare.
KD vill satsa på en evenemangsfond som kommer göra Trelleborg roliga för både kommuninvånare och besökare.Foto: Claudio Bresciani / TT

Händelserna i omvärlden ger ringar på vattnet även här hos oss längs Sveriges sydligaste kust. En stigande inflation, högre räntor och ett skenande elpris utmanar Trelleborgs kommun som organisation, våra lokala företag och även kommunens alla hushåll. Vi går helt enkelt bistrare tider till mötes. Därför har Kristdemokraterna i Trelleborg varit tydliga med att det nu är av högsta vikt att ta ansvar för kommunens ekonomi. Vi har som en del av styret levererat goda ekonomiska resultat och på så vis kunnat lägga undan för när vi möter svårare tider.

Den inslagna linjen vill vi även använda oss av när det gäller att främja evenemang runtom i kommunen. Genom att spara i goda tider ska det finnas medel att använda för att göra Trelleborg roligare när det behövs som allra mest. För det är just i bistra tider som vi behöver skratta tillsammans, känna gemenskap och underhållas av både idrott och kultur. När ekonomin är som mest utmanad hos både närings- och föreningsliv har kommunen en viktig roll i att stötta både praktiskt och finansiellt för att fler ska både våga och kunna genomföra lokala evenemang. Sparar vi inte i tid i ladorna riskerar de att vara tomma när det gäller. Därför vill vi satsa på en evenemangsfond som kommer göra Trelleborg roliga för både kommuninvånare och besökare.

Annons

I dag måste aktörerna springa gatlopp bland de kommunala förvaltningar och bolag för att söka evenemangsstöd. Processen är både krånglig, otydlig och tillgängliga medel varierar från år till år beroende på de aktuella ekonomiska förutsättningarna. Det vill vi ändra på genom att göra det både enklare och rättvisare att söka evenemangsstöd och även avsätta medel för att aktivt kunna värva populära evenemang till vår kommun, i egen regi och tillsammans med det lokala närings- och föreningslivet.

”Genom att spara i goda tider ska det finnas medel att använda för att göra Trelleborg roligare när det behövs som allra mest. För det är just i bistra tider som vi behöver skratta tillsammans, känna gemenskap och underhållas av både idrott och kultur.”
Erik Lundström KD, vice ordförande kommunstyrelsen

Evenemangsfonden ska finansieras via de kommunala bolagens överskott, ersätta de nuvarande finansieringsformerna, och där årligen medel avsätts som framöver kan delas ut i en tydlig och transparent ansökningsprocess oavsett rådande ekonomi i kommunen i övrigt. Fonden ska även kunna nyttjas för att i kommunens regi producera egna arrangemang i större skala så som till exempel nationaldagsfirande.

Flera andra kommuner arbetare redan efter denna modell, däribland till exempel Helsingborgs kommun. Syftet med Helsingborgs evenemangsfond uppges vara att staden ska bli mer attraktiv att leva och verka i. Så tänker vi Kristdemokraterna också för Trelleborgs del. En roligare kommun gynnar dess invånare, besöksnäringen och de lokala företagen. En roligare stad och landsbygd behövs extra mycket i bistra tider. Vi är redo att genom fler evenemang göra Trelleborgs kommun mer attraktiv.

Erik Lundström KD, vice ordförande kommunstyrelsen

Annons
Annons
Annons
Annons