Annons

Välkomna motionerna Göran Holm!

Debatt • Publicerad 17 februari 2005

Vellinge kommuns kommunalråd Göran Holm tycker det är onödigt att oppositionen lämnar motioner i kommunfullmäktige. Det är bättre att man väcker sina förslag i någon nämnd eller styrelse, tycker Holm enligt en artikel i Trelleborgs Allehanda den 11 februari. I sitt utspel bortser Göran Holm dock från några viktiga demokratiska principer bakom motionsrätten.

Det är endast politikerna i kommunfullmäktige som är direktvalda av kommunmedborgarna. De politiker som sitter i nämnder och styrelser är indirekt valda eftersom de tillsätts efter val i kommunfullmäktige efter nominering av partierna. En nominering som styrs av hur de partier som bildar majoritet efter valet kommer överens om att fördela platserna. Det innebär att när vi väljare lägger vår röst i valet till kommunfullmäktige vet vi oftast inte vem partiet – om man kommer att ingå i majoriteten - kommer att föreslå till t.ex. de viktiga ordförandeposterna i de kommunala nämnderna. Det behöver inte ens vara en politiker som sitter i fullmäktige!

Annons

I kommunallagen finns vissa skyddsregler som gör att majoriteten inte kan lägga beslag på alla platserna i nämnder och styrelser, men ett litet parti som endast har en eller ett par mandat i fullmäktige får sällan eller aldrig plats i någon nämnd utan att ingå i en valteknisk samverkan med andra partier. Det är inte heller alla kommuner som har insynsplatser i nämnderna för partier utan egen representant i nämnden. De folkvalda representanterna för de småpartier som inte ingår i någon valteknisk samverkan har alltså inga andra möjligheter att lägga förslag än att motionera i fullmäktige. Det är också så att motioner i första hand skall vara de enskilde politikerns möjlighet att föra fram sina förslag, även om s.k. partimotioner är vanligt förekommande.

I Allehandas artikel gör minoriteten i Vellinge kommun den invändningen att det är sämre att lämna förslag i nämnderna. Invändningen är fullt förståelig. I nämnderna finns inget beredningstvång och – i de allra flesta kommuner – ingen offentlighet. Förslagen kan alltså röstas ned redan på nämndsnivå och aldrig behandlas av kommunfullmäktige. En motion däremot både väcks och avgörs av kommunfullmäktige i offentlighetens ljus.

Syftena med att lämna en motion kan vara olika. I kommuner där majoriteten växlar från val till val är det inte ovanligt att minoritetsföreträdarna i motioner lämnar väldigt omvälvande förslag för att profilera sig inför kommande val. Förslagen kan de emellertid oftast inte själv driva igenom när de sitter i majoritet, eftersom de är just alltför omvälvande. Vissa populistiska partier använder motionsrätten till att lägga förslag som de måste vara medvetna om inte kommer att gå igenom. I kommande valrörelser kan man sedan hävda att man haft många goda och radikala förslag, men att det politiska etablissemanget varit emot dem. I kommuner som har tämligen stabil majoritet får man hoppas att oppositionsföreträdarnas syfte med att lämna motioner är att föra fram goda idéer och hoppas få gehör för dem även av majoriteten.

Oavsett syftet vidhåller jag att det är nyttigt att motionera – även i Vellinge kommun!

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons