Väljs Vångavallen kan man nå politisk enighet

Senast 2014 måste en ny spelplan vara klar för TFF. Tiden enbart för att få fram en detaljplan ska enligt den utredning som gjorts ta ett år. Vi tvivlar på att det räcker om läget vid väg 108 väljs för den nya fotbollsarenan. Det skriver två företrädare från SPI Trelleborg.
Debatt • Publicerad 15 februari 2011
”Även med återhållsamma kostnadsinsatser tror vi att duktiga kreatörer kan skapa ett tilltalande Vångavallen i den med Söder­slättshallen och Östervångsstadion gemensamma idrottsmiljön i stan.”
”Även med återhållsamma kostnadsinsatser tror vi att duktiga kreatörer kan skapa ett tilltalande Vångavallen i den med Söder­slättshallen och Östervångsstadion gemensamma idrottsmiljön i stan.”Foto: 

Dribblingarna kring Trelle­borgs arena fortsätter. Som bekant är det Svenska fotbollförbundets krav på standardförbättring av allsvenska spelplatser, som aktualiserat en sådan.

Trots att fritidsnämndens ordförande Mats Svensson (KD) kommit ett gott stycke på väg att få fram ett uppgraderat Vångavallen, beordrades en utredning av kommunstyrelsen. I utredningsdirektiven smögs bland annat in att TFF-ordförandens dröm om en arena, knuten till ett externt köpcentrum, skulle prövas. Detta för att via butikshyrorna låta köpcentrats kunder betala fotbollens kostnader. Att en fullmäktigemajoritet, så sent som i juni, när gällande översiktsplan fastställdes, förkastade tanken på ett externt köpcentrum, struntade man i.

Vad man också ”glömde” i utredningsdirektiven, var att en arena borde ta hänsyn till kommunens stolta paroller om en bra miljö.

Den nu presenterade utredningen är med tanke på utredningsdirektiv, begränsade resurser och otillräcklig tid, ungefär vad man kunde vänta sig.

Egentligen faller utredningens förstahandsalternativ, vid korsningen 108:an/järnvägen, red­an av miljömässiga skäl. En arena sägs ta i anspråk fyra hektar av den bästa åkerjorden, klass 10, vilket med p-platser och tillfarter växer till minst det dubbla. Nästan hela publiken måste ta sig dit med bil, till skillnad mot till Vångavallen, som ligger nära, och dit trelleborgarna gärna söker sig cyklande eller gående. Vad bilandet betyder för utsläpp av skit i luften vet alla.

Skulle man fortsätta och nonchalera översiktsplanens intentioner, och ekonomiska intressenter, mot all förmodan, lyckas driva igenom idéerna om ett externt köpcentrum, växer miljöproblemen mångfalt. Transporterna av varor och kunder till och från externa köpcentrum är faktiskt det transportslag som förorenar luften mest i Skåne. En annan mycket negativ faktor av miljökaraktär vore att folklivet i centrum skulle drabbas. Handeln som är det som får folk att söka sig till centrum skulle bli svårt lidande.

Enligt Svenska fotbollförbundet ska en förbättrad spelplats vara klar före 2014. Tiden enbart för att få fram en detaljplan, anges i utredningen ta ett år. Vi tvivlar på att det räcker om läget vid väg 108 väljes. Den kontroversiella lösningen kommer bergsäkert att dra på sig protester och överklaganden som inte bara fördröjer, utan kan stoppa planerna vid överprövning. Vad gör man om en godkänd spelplats inte är färdig 2014?

En arena är en stor investering och utredningens siffror mycket överslagsmässiga. Erfarenheterna från andra arenabyggen visar att kostnaderna alltid underskattas. Även om privata finansiärer sägs finnas, blir kommunen under alla omständigheter den yttersta garanten.

Vilken kommun låter ”sin” arena gå i konkurs och läggas ner? Trots att nästan alla nybyggda arenor har dålig ekonomi har det ännu aldrig hänt utan kommunerna har tillskjutit av skattepengarna! Och, ju flera nya arenor i närheten som konkurrerar om de andra arrangemang än fotboll, som man räknar med, desto sämre blir möjligheten att få arenan lönsam.

I utredningen har standarden och kostnaderna ”dragits” uppåt genom att förutsätta inte bara allsvensk fotboll utan även internationella matcher. Detta, liksom TFF:s krav på loger för vip-folk och annat som inte har med idrott att göra, ger tveksamma kostnadsökningar som i praktiken kommunen får ta risken för. Att kostnaderna och riskerna bör hållas tillbaka måste också ses mot bakgrunden av att ett stort antal kommuninvånare inte är ett dugg fotbollsintresserade och hellre ser att ekonomiska risker lägges på annat.

Nästan alla trelleborgare med känsla för fotboll, (bland annat supporterklubben True Blues) vill ha en folklig arena och väljer en utbyggnad av traditionsrika Vångavallen bland de presenterade alternativen. Även med återhållsamma kostnadsinsatser tror vi att duktiga kreatörer kan skapa ett tilltalande Vångavallen i den med Söderslättshallen och Östervångsstadion gemensamma idrottsmiljön i stan.

Väljs Vångavallen finns också möjligheten till politisk enighet, att undvika överklaganden och andra stridigheter och få fram en ny spelplats” i tid”!

Gert Rosenquist

Lars Söderberg

SPI Trelleborg

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.