GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Väljarna kommer att kräva transparens och dialog”

Gärtner o Co (M) har rätt (den 1 juni). Det svider lite just nu.
Kommunens överskott kommer alltså inte i första hand från en restriktiv kommunal finanspolitik. Våra gemensamma tillgångar har sålts ut vilket presenteras som en stor framgång, hävdar Axel Bengtsson.
Kommunens överskott kommer alltså inte i första hand från en restriktiv kommunal finanspolitik. Våra gemensamma tillgångar har sålts ut vilket presenteras som en stor framgång, hävdar Axel Bengtsson.
Foto: Tomas Nyberg
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Men inte på det sätt som avses utan på grund av hur det engagemang och den vilja att förbättra kommunen, som vanliga kommuninvånare visar upp, beskrivs som ”det svider lite”.

Ett perspektiv som inte direkt andas empati. Detta sätt att beskriva människor, som inte tycker lika, är något som Michael Rubin (M) anklagats för från många håll. Trist nog verkar det som att det går igenom hos många fler aktiva moderater inom Trelleborgs kommun.

Men rätt ska vara rätt. Såklart har det hänt många bra saker under mandatperioden. Men många fler tveksamma. Jag skulle gärna beskriva fler ingående men tyvärr finns det ej utrymme i detta forum.

Kommunen har ett enormt överskott, cirka 1 miljard eller ungefär 22 250 kronor per kommuninvånare. Jag har inte noterat denna höjning på min skattsedel. Kanske vore det av allmänintresse att redovisa var överskottet då kommer ifrån?

Då medborgare och resten av kommunfullmäktige får begränsad insyn i kommunens finansiella väsen får vi göra en kvalificerad gissning. Utförsäljning av Trelleborgshem, stadsnätet och delar av Östersjöterminalen bör landa på närmare 800 miljoner kronor. Utöver detta har vi pandemibidrag från staten samt stora nedskärningar inom bland annat skola och vård – något de flesta kommuner i Sverige endast kan drömma om.

Kommunens överskott kommer alltså inte i första hand från en restriktiv kommunal finanspolitik. Våra gemensamma tillgångar har sålts ut vilket presenteras som en stor framgång.

Vad som också bör redovisas är hur de strukturella förändringarna utan dess like påverkar kommunens finanser. Trots ett historiskt överskott beräknas exempelvis östra ringvägen, hamninfart och truckcenter kosta cirka 1,2 miljarder vilket ger oss medborgare en skuld på cirka 27 000 kronor per person (utan ränta för belåning). Det finns såklart möjliga finansiärer men merparten kommer finansieras av kommunen. Utöver detta behöver hamnen rustas för summor i miljardklassen. Här har Trelleborgs styrande politiker vänligt nog gått med på att att ställa upp som borgensman till hamnen, med det mycket fördelaktiga villkoret att kommunen betalar av lånet till 80 procent om inte hamnen lyckas innan 2030.

"Ska vi verkligen omvandlas från en gammal fabriksstad till en tillgänglig kuststad genom att lösa in och riva folks hem i Mellanköpinge och på Öster?"

Ska vi verkligen omvandlas från en gammal fabriksstad till en tillgänglig kuststad genom att lösa in och riva folks hem i Mellanköpinge och på Öster? Genom att satsa på fängelser, lastbilsparkeringar och expansion av hamnbolag?

Trelleborg behöver satsa på att bli en tillgänglig kuststad som stärker de befintliga värden som finns. De projekt som kommunstyrelsens ordförande brinner starkast för kommer, i bästa fall, flytta på många av de befintliga problemen för en enormt hög kostnad.

Vid nästa tillfälle får Gärtner o Co gärna berätta mer om hur det enorma överskottet har kommit till. Kan vi även få in tankar om insyn i kommunens finanser och pågående projekt kommer det bli riktigt intressant läsning

Med mindre än 500 dagar kvar till valet uppmanar jag alla politiker i kommunfullmäktige att öka sin insyn i hur kommunens projekt bedrivs och finansieras. Alltför många gånger har små och stora, beslut flugit under radarn för kommunfullmäktige. Nu senast gällande hanteringen av Schaggarps gård i Skegrie och inte minst avsiktsförklaringen mellan kommunen, Balder och Skanska. Vårt Trelleborg har genom intensivt och aktivt opinionsarbete lyckats tillfälligt stoppa styrets vilja att totalt inskränka medborgerlig insyn i Sjöstadsprojektet. Transparens och dialog är grundläggande för en väl fungerande demokrati – väljarna kommer att kräva det vid nästa val!

Fridens Liljor

Axel Bengtsson, Vårt Trelleborg #2022

Läs mer