Valfrihet viktigt för homosexuella

Debatt • Publicerad 20 juli 2005

Inom dagens vård utgås ofta ifrån att personen är heterosexuell, vilket lett till att graviditetstest i vissa fall tagits på lesbiska, trots att de inte samtyckt till det. På äldreboendet får många homosexuella berätta en påhittad historia om sitt liv. I dagis och på skolor finns risk för bristande förståelse och respekt för homosexuella föräldrar, vilket i värsta fall kan gå ut över barnen. Och skolan är en av de miljöer där barn som på något vis viker av från normen är mest sårbara och utsatta.

Dessa exempel visar att homosexuella behöver alternativ. Vänsterkartellen kräver en allt större offentlig sektor, men har inlett en kampanj mot privata, kooperativa och ideella alternativ inom till exempel vården och skolan. Stopplagen som riksdagens vänstermajoritet nyligen röstat igenom förebådar en minskad möjlighet för diskriminerade att hitta alternativ som passar dem. Och ännu mera illavarslande är skolminister Baylans utspel om att riva upp friskolereformen.

Alliansen för Sverige presenterade i Almedalen en rad förslag för att stärka den enskildes möjlighet att välja läkare och sjukhus samt i äldreomsorgen. Inom Alliansens skolarbetsgrupp skissas en skolpolitik som bejakar fler typer av skollösningar och som dessutom tar krafttag mot mobbning och annan oreda som ofta går ut över utsatta barn.

Det här är viktiga frågor som kan förbättra välfärden för alla. Men för homosexuella innebär det för första gången ett maktmedel som gör att man kan straffa den som diskriminerar. Frågan om hur man bemöter människor med respekt för både olikheter och skilda behov kommer att bli avgörande för förskolors, äldreboendens och vårdcentralers möjligheter att behålla sina kunder.

Möjlighet att välja skapar möjligheter för bland annat HBT-boenden för äldre. Detta skulle möjliggöra för människor med homo-, bi- eller transbakgrund att vara sig själva på ålderns höst och dela med sig av sin livshistoria utan att mötas av fördomar ifrån medpatienter och personal. Det skulle även ge bättre möjligheter för homosexuell personal att byta arbetsgivare om han eller hon utsätts för diskriminering. Det är viktigt att Alliansen följer upp med förslag till ökad valfrihet också inom barn-omsorgen, till exempel genom en barnomsorgspeng av det slag centerpartiet nyligen presenterat.

Medan många homosexuella inom vänsterrörelsen ständigt vänder sig till staten för att lösa problemen, ser vi i centerpartiets HBT-nätverk vad det civila samhällets organisationer har gjort för homosexuella genom åren, liksom att marknadsekonomi är den bästa miljön för ett samhälle präglat av mångfald. Homosexuellas rätt till lika behandling är ingenting som har skapats av staten och politikerna, utan något som drivits fram underifrån av de organisationer, främst RFSL som tagit striden för HBT-personers rättigheter. Det är genom marknadsekonomin som krogar har öppnats enbart för denna grupp och förutsättningar för ett eget livsrum för HBT-personer skapats.

Valfrihet i offentlig sektor, ett ökat utrymme för det civila samhället, och goda villkor för näringslivet är en politik som i högsta grad ligger i homosexuellas intresse. Dessvärre bromsas utvecklingen av socialdemokraterna och dess stödpartier, som med stopplagar och statlig centralstyrning försöker strypa mångfalden i vården, skolan och omsorgerna.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.