Annons

Valet handlar om vilket samhälle vi vill ha

Vill vi ha ett tredjedelssamhälle?
Debatt • Publicerad 13 september 2014

Vill vi ha ett samhälle där de fattiga betalar till de rika? Vill vi ha ett samhälle med ökande klyftor? Vill vi ha ett samhälle med Europas sämsta skola? Vill vi ha ett samhälle med brist på bostäder? Vill vi ha ett samhälle med försämrad vård och ett minimum med ambulanser? Vill vi ha fortsatt straffbeskattning för pensionärer? Vill vi ha ett samhälle där hundratals miljarder förs över från det allmänna till de tio procent av de rikaste? Vill vi ha ett samhälle utan solidaritet och god äldreomsorg? Vill vi ha ett samhälle med fortsatt massarbetslöshet och växande utanförskap? Vill vi ha ett samhälle där man inte bryr sig om miljön?

Vill vi ha ett samhälle där egoismen breder ut sig? Vill vi ha ett samhälle, som bygger på människoförakt och rasism? Vill vi ha ett samhälle där våra skattepengar hamnar i skatteparadis? Vill vi ha ett samhälle där tågen inte går? Vill vi ha ett land som kan försvaras i en vecka?

Annons

Svaret på dessa frågor är självklart nej. Vi vill ha ett samhälle som bygger på folkhemmet och där jobben är vita och där det finns kollektivavtal. Vi vill inte ha ett samhälle där konkurrensen om jobben sker med svartjobb och genom konkurrens med låga löner (lönedumpning). Detta sker i dag i alldeles för stor utsträckning inom transport-, byggnads-, sjöfolk- och lantarbetarförbunden.

Skolan har aldrig varit så dålig som i dag och det verkar som om man tagit bort all pondus från lärarna. Detta är förödande för ett land. Vi vill ha ett samhälle som har Europas bästa skola och kompetenta lärare. Vi vill ha Europas bästa vård och omsorg och det får vara slut på straffbeskattningen av våra pensionärer.

Vi vill ha ett land där tågen går varje dag och att de går i tid. Vi vill ha ett land som kan försvara sig. Vi vill ha ett skattesystem som är tillräckligt progressivt, det vill säga skatt betalas efter bärkraft.

Eftersom utvecklingen inom alla arbetsområden går snabbt, måste det ges möjligheter för alla att kunna fortbilda sig när som helst under arbetslivet. Det pratas mycket från borgarna om att sänka trösklar, - men är det verkligen sådana företag vi vill ha? Företag som många gånger inte kan betala rimliga löner och som struntar i kollektivavtal. FAS 3 måste också få ett slut.

Vi måste få fler tillsvidareanställningar och inte acceptera timanställningar. Vidare skall det inte gå att stapla visstidsanställningar ovanpå varandra. De som inte har fast anställning räknas som tredje klassens medborgare av bankerna. Vi skall inte ha slavkontrakt på svensk arbetsmarknad. Man kan inte sänka skatterna med 140 miljarder och tro att detta inte märks. ”Borgs politik” har främst gynnat höginkomsttagare, det visar hur ökningen av disponibel inkomst från regeringens reformer fördelats.

Om man delar upp samtliga hushåll i tio lika stora grupper efter inkomst visar det att den tiondelen med lägst inkomst fått 1 procent, - men tiondelen med högst inkomst fått 25,5 procent.

Det är viktigt att rösta för förändring.

Nilla Olsson
PER BRANDT (S)
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons