Debatt

Välden går åt fel håll

Dennis Andersson ,
Det är positivt och demokratiskt att se att mängder av organisationer och föreningar runt om i vårt land tänker själv och säger nej till krigsalliansen NATO, skriver Dennis Andersson, Kommunistiska partiet.
Foto:Hommedal, Marit
Det är positivt och demokratiskt att se att mängder av organisationer och föreningar runt om i vårt land tänker själv och säger nej till krigsalliansen NATO, skriver Dennis Andersson, Kommunistiska partiet.

I veckan som gick skedde ytterligare en terrorattack i Europa, i Manchester. Dessförinnan var det Stockholm, och listan verkar bara bli längre och längre. Den som inte sätter ett samband mellan terrorattackerna och NATO-krigen världen över är antingen dum eller krigisk ända in i själen.

Själv blir jag förkrossad över att välden går åt fel håll och antalet bomber välden över ökar i stället för att minskar. Precis som i Bob Dylans låter ”Masters of war” har de som tjänar på krig ökat på den värsta rädsla som finns, rädslan över att skaffa barn till vår värld.

För detta är jag arg och ledsen men också för att Sverige utan någon offentlig debatt eller folkomröstning lämnar vår stolta tradition av neutralitet och att verka för nedrustning. Sveriges S-MP regering sviker detta men påhejas av ledare, som Gustav Juntti, (TA den 22 maj), som helt öppet kräver att Sverige måste gå med i NATO mot Ryssland. Rapporteringen om hotet från Ryssland har i dag gått så långt att all sans och saklighet försvunnit. Behöver jag nämna gasledningen i Östersjön? Där tyska rör skall lagras och hanteras av svenska hamnarbetare. Eller ta det ryska ”mastsabotaget” i Borås. Men som enligt polisen, vilka varit på plats och tittat på masten, i stället berodde på helt vanlig svensk rostangrepp. Denna dumhet som tenderar till löjeväckande beteende finns ända upp från regeringen och ner till lokala tidningsredaktioner runt om i Sverige.

Runt om i Sverige ökar kritiken mot hetsen mot Ryssland och smyganslutningen till NATO som inte fyller någon annan funktion att öka upprustningen och spänningen i vårt närområde. Med krigsövningen Våreld17 i Skåne och senare Aurora17 i Göteborg växer motståndet. Fler och fler organisationer ansluter sig till demonstrationen den 16 september i Göteborg och på nätet sprids inlägg som ”100 mor- och farföräldrar för fred”.

Det är positivt och demokratiskt att se att mängder av organisationer och föreningar runt om i vårt land tänker själv och säger nej till krigsalliansen NATO. Däremot är det synnerligen odemokratiskt att se hur försvarsminister Peter Hultqvist och överbefälhavaren Micael Bydén (DN, den 16 maj) påstår mellan raderna att alla som protesterar mot NATO är ryska agenter. De säger att manifestationerna mot Aurora17 egentligen bara är ”påverkans- och informationsoperationer” för att ”skapa oro hos allmänheten och underminera förtroendet för våra myndigheter”.

Vi är allt fler som undrar vad det är för militärer, journalister och politiker vi har som kallar fredsvänner som vill nedrusta och värna vår neutralitet för landsförrädare? Juntti skriver i sin ledare i TA om internationell rätt och mänskliga rättigheter men är samtidigt glad över att Hultqvist ska träffa den professionella mördaren James ”Mad dog” Mattis, USA:s försvarsminister, som enligt egna ord har njutit av sitt jobb att skjuta afghaner när han var soldat. Med sådan vän kan jag lova att Sverige får flera ovänner och nya terrorattacker står för dörren. Juntti verkar ha glömt USA:s och NATO:s brott mot internationell lag och mänskliga rättigheter i Afghanistan och Irak, för att nämna två exempel.

Jag ser inga landsförrädare i fredsrörelsen och i rörelsen för nej till NATO. Däremot ser jag desto fler som bryter mot svensk neutralitet och alliansfrihet inom politiken och militären. Nej till svensk NATO-anslutning!