Annons

Vaktmästare och praktikanter jobbar som läkare i Region Skåne

I helgen kunde man ta del av en artikel i dagspressen som beskrev hur en vaktmästare hade fått arbeta som obducent i Region Skåne.
Debatt • Publicerad 7 november 2013

Detta håller nu på att utredas. För inte så länge sedan fick två nyblivna föräldrar veta att en praktikant hade lagt snittet vid deras barns förlossning med kejsarsnitt. Sjukhuset (Malmö) kom i detta fall fram till att de skulle ändra sina rutiner. Vi är i dessa fall långt ifrån diskussionen om patientsäkerhet. Vi rör oss i en totalt disrespekt för människors liv och hälsa. Ändå skrapar vi bara lite på ytan. Det sker incidenter och felbehandlingar varje dag som aldrig blir noterade.

Budgeten för 2013 var större än någonsin, drygt 38 miljarder kronor. I budgeten prioriterades allra först "Nöjda medborgare". Efter detta kom att regionen skulle införskaffa egenproducerad vindkraftsel, att kollektivtrafiken skulle förenklas och att kulturutbudet skulle bli mer tillgängligt. På femte plats kom hälso- och sjukvården, som tillfördes ytterligare 714 miljoner kronor.

Det finns dock inga pengar i välden som kan rädda en organisation som inte respekterar sitt humankapital. När jag säger humankapital tänker jag på både patienter och personal. Patienter är enskilda individer som möjliggör den gemensamma välfärden genom skattesystemet och som har 100 procent rätt till adekvat sjukvård dygnet runt. Personal är den grupp av människor som utgör själva grundvalen för verksamheten genom sitt arbete för patienterna. Så länge det finns en utbredd disrespekt mot humankapitalet kan inte verksamheten fungera. Personalen är i dag slutkörd i arbetsmodell gräsklippare, det vill säga kör över dem allihop. Chefer som inte har personalens förtroende huserar lugnt i en organisation som inte längre kan skilja på makt och ledarskap. Sjukskrivningarna bland personalen är skyhöga. Det är därför av största vikt att prioritera en rejäl uppryckning när det gäller attityden mot personal och patienter. Det är viktigt att få ner sjukskrivningarna bland personalen och få arbetsgrupperna att trivas. Det är en rättighet för oss alla att få den sjukvård vi behöver.

Nilla Olsson
Camilla J Lindberg, (FP), Vellinge
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons