Vägen till jobb börjar i skolan
2010 går mot sitt slut och det var året när alliansen fick fortsatt stöd i valet. Det var också året när ekonomin vände uppåt i Sverige och bruttonationalprodukten (bnp) var tillbaks på samma nivå som innan krisen bröt ut 2008. Vi går mot ljusare tider.
Ett exempel är den svenska arbetsmarknaden. Färska siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att sysselsättningen nu ökar i Sverige. Nära 100 000 fler personer hade jobb under november i år jämfört med samma period 2009. Detta sker samtidigt som sjukskrivningarna minskar och bnp ökar. I Skåne har nästan 20 000 fler personer ett arbete att gå till varje dag jämfört med för ett år sedan. Det är glädjande siffror.
Den starka svenska offentliga ekonomin står i stark kontrast till stora delar av vår omvärld där finansiell oro och svag tillväxt i stället är realitet. Som litet exportberoende land påverkas Sverige av krisen i vår omvärld och utan Anders Borgs och Fredrik Reinfeldts ansvarsfulla politik under den värsta krisen hade även vi varit drabbade idag. Nu står vi istället bättre rustade än kanske något annat europeiskt land.
Om den starka utvecklingen i Sverige frestar oss att blåsa faran över vore det att gå får långt. Så länge krisen i våra grannländer inte är över kan problemen spridas även till oss. Därför måste vi fortsätta längs den ansvarsfulla vägen och inte, likt vänsteroppositionen, förivra oss och börja spendera pengar som vi faktiskt ännu inte har. Jobb och en ansvarsfull ekonomisk politik håller ihop landet, värnar välfärdens kärna och gör oss väl rustade att möta även kommande lågkonjunkturer.
Trots den ovan nämnda utvecklingen på arbetsmarknaden är det fortfarande alldeles för många som fortfarande saknar jobb och därför är jobben även fortsättningsvis en prioriterad fråga för alliansen. Ungdomar har drabbats speciellt hårt av den höga arbetslösheten och många har svårt att få sitt första jobb.
Inte minst unga som lämnat gymnasiet utan fullständiga betyg eller hoppat av i förtid har det tufft på arbetsmarknaden. Att ha en fullgod gymnasieutbildning är A och O, vilket visar sig genom att så många arbetslösa ungdomar saknar just en sådan.
Den skola vi har idag är helt enkelt inte tillräckligt bra. Därför är det viktigt att reformera det svenska utbildningsväsendet – men det kommer att ta tid. Även om det tar tid är måste åtgärderna vidtas. För Sverige behöver en skola i världsklass och då är regeringens politik med bland annat ny lärarutbildning, ny gymnasieskola och tidigare betyg förändringar som måste genomföras.
Välfärden bygger på att alla som kan och vill arbeta ska ha ett jobb, men för att det ska bli verklighet måste vi komma ihåg att vägen till jobb börjar redan i skolan.
Margareta Pålsson (M)
riksdagsledamot från Åstorp
utbildningsutskottets ordförande
Anna Kinberg Batra (M)
riksdagsledamot från Nacka
finansutskottets ordförande