Annons

”Våga sätta ner foten”

Kraftös överklagan på avslaget bygglov för två vindkraftsverk norr om Anderslöv var väntat, skriver Bength Fritzon ordförande i Kulturmiljöföreningen i Grönby-Sörby, och anser att det finns flera anledningar till att kraftverken inte ska byggas.
Debatt • Publicerad 21 oktober 2009
”Beslutet att vi i Sverige skall ödelägga vår natur för lång tid framöver med 9  000 nya vindkraftsmonster på 120 meter och högre är rent politiskt”, skriver debattören.
”Beslutet att vi i Sverige skall ödelägga vår natur för lång tid framöver med 9  000 nya vindkraftsmonster på 120 meter och högre är rent politiskt”, skriver debattören.Foto: 
Foto: 

Ja, så kom då överklagandet från exploatören, som både Trelleborgs byggnadsnämnd och undertecknad förväntat, på avslaget bygglov för två vindkraftsmonsterverk precis norr om Anderslöv. Kraftö överklagar beslutet på grund av att det ”är fattat på felaktiga grunder” utan att närmare precisera sig, det verkar vara en färdig standard­formulering, liggande klar att skicka ifall av avslag.

Avslaget av bygglovet var ett enhälligt beslut av byggnadsnämndens leda­möter och bygger på att området ligger i Trelleborgs kommuns naturvårdsområde med riksintresse där backlandskap möter slätten vilket är unikt i södra Sve­rige. Till detta kommer att området inte är utpekat som riksintresse för energi­produktion enligt Skåne län. Skånes ornitologiska före­ning har vidare rekommenderat avslag, då området är känsligt med många rovfåglar och även fladdermöss.

Annons

Som om detta inte skulle vara nog för avslag, har ett 30-tal närliggande fastig­hetsägare sänt separata protester skrivelser mot etableringen, bland annat med motiveringen att flera fastig­heter runt omkring verken kommer att ligga under det rekommenderade minimiavståndet 500 meter. Vidare frågetecken om buller, skuggberäkningar och angivna koordinater för fastig­heter gjorda av exploatören, då dessa inte överensstämmer med de av anlitad extern konsult utförda beräkningar med exakt samma dataprogram, men som bekant är resultatet från ett databeräkningsprogram beroende av vad man matar in, alltså finns utrymme för manipulering.

Allt oftare framkommer nu i tidningsartiklar av experter mer och mer vindkraftens ofullkomlighet till exempel elproduktionstid på under i genomsnitt 30 procent av året för land­baserade vindkraftverk samt enorma kostnader både vad beträffar nät­utbyggnad för parallell el som omedelbart skall ta över om vinden blir för kraftig eller för svag för vindkraftverken, samt subventioner till vindkraftsbolagen i form av elcertifikat, som idag ger bolagen cirka 40 öre per producerad kilowatt timme utöver elpriset för annan producerad el. Detta betalar vi alla genom våra skatter.

Beslutet att vi i Sverige skall ödelägga vår natur för lång tid framöver med 9 000 nya vindkrafts­monster på 120 meter och högre är rent politiskt, därför hoppas vi verkligen att våra lokala politiker fortsätter att våga sätta ner foten och ha den kvar där när partipiskorna börjar vina, och därmed också främja den enskilde medborgarens önskemål och rättigheter.

Bength Fritzon

ordförande i Kulturmiljöföreningen i Grönby-Sörby

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons