Annons

Vad vill S med pensionssystemet?

I slutet av mars höll Social­demokraterna sin extra­kongress och Håkan Juholt valdes till partiledare. Vad exakt Juholt vill med partiet återstår att se men intressant var ändå att se honom ta upp frågan om pensionssystemet.
Debatt • Publicerad 12 april 2011

Pensionssystemet i dess nuvarande utformning är resultatet av en överenskommelse mellan S och de fyra borgerliga partierna. På tiden det begav sig insåg även Socialdemokraterna att Sverige behövde ett pensionssystem som var långsiktigt hållbart och där vi inte riskerade att fram­tida generationer ställdes på bar backe för att pengarna var slut.

Nu sjunker pensionerna för andra året i rad till följd av finanskrisen. Snart väntas trenden dock vända igen och under tiden har regeringen genomfört skattesänkningar för att lindra den smäll som pensionärerna nu får ta. I det här läget är det förstås lockande att, som Håkan Juholt faktiskt gör i sitt tal, kritisera pensionssystemet. Det finns en logik i att på så sätt försöka plocka politiska poäng men det tyder inte på någ­on större ansvarskänsla för dagens eller framtidens pensioner.

Annons

Enligt den socialdemokratiska logik som på sistone gjort sig gällande är inte ett pensionssystem som inte i alla lägen ger högre pensioner för varje år hållbart. Tanken är tydligen att det hela tiden ska finnas mer och mer pengar att fördela helt oberoende av hur mycket som betalas in och till hur många pengarna betalas ut. Det är inte rimligt.

Uppenbarligen var det fler som lyfte på ögonbrynen efter Juholts tal, inte minst Saco och TCO, och ett par dagar senare försäkrade Juholt att pensions­överenskommelsen inte var i fara. Med detta kanske saken kan anses vara överspelad men de tankegångar liknande dem som Juholt gav uttryck för i sitt tal återfinns även i Socialdemokraternas krisrapport. För dem av oss som värnar ett hållbart pensionssystem finns all anledning att uppmana S till ett fortsatt ansvar.

Gunilla Nordgren (M)

riksdagsledamot

södra Skåne

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons