Annons

Vad tycker S om rut och rot?

Sedan rot- och rut-avdragen infördes har synen på svart arbetskraft förändrats.
Debatt • Publicerad 22 augusti 2012

Allt fler ser det inte längre som ett alternativ att anlita svart städhjälp eller hantverkare, vilket har inneburit ett rejält uppsving i servicebranschen. Nya företag startas och de redan etablerade har en ständigt ökande efterfrågan på sina tjänster. Den politiska vänstern har redan från början varit negativt inställd till detta. Det har gjorts uttalanden i nedsättande ton riktat både mot dem som köper och dem som utför tjänster. Socialdemokraterna har med tiden accepterat stora delar av avdragen, men inom partiet är de inte helt överens. I höstens skuggbudget kommer vi att få se vilken väg de har valt.

Avdraget för hushållsnära tjänster har bidragit till att göra det möjligt för fler att anlita hjälp i hemmet. Det handlar om allt från den ensamstående pensionären, som behöver ett komplement till sin hemtjänst, till en barnfamilj som har det svårt att få dygnets alla timmar att räcka till. Större frihet för människor att själva bestämma över sin fritid och ekonomi samtidigt som svarta jobb blir vita. En överväldigande majoritet av tillfrågade företag säger dessutom att de upplever att svartjobben har minskat i omfattning.

Annons

Antalet företag i de branscher som berörs av rot och rut blir fler och fler. Exempelvis har 47 procent av de 12 500 företag som arbetade med rut-tjänster under 2010 startats efter 2007, det vill säga när skatteavdraget infördes.

Under årets första sex månader anlitades i hela landet ungefär 13 000 företag för att utföra rut-tjänster, och 5 000 företag för rot-arbeten. Här i Skåne är motsvarande siffror 1 900 för rut och 7 000 för rot. Antalet företag har ökat jämfört med samma period förra året och det visar att det är en populär reform. Inkomstskatter, moms och en ökad omsättning i detaljhandeln bidrar dessutom till att reformen blir en plusaffär för staten.

Om en dryg månad kommer Socialdemokraternas första budgetmotion med Löfven vid rodret, och det ska bli mycket intressant att se hur de ställer sig till rot och rut. Om de är positiva är det bara att gratulera. Om de vill försämra möjligheterna till avdrag har de mycket att förklara till alla som har fått jobb och arbetar tack vare rot och rut.

Anders Hansson (M)

riksdagsledamot

södra Skåne

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons