Vad säger du om din tonåring ber dig att köpa ut?

Föräldrar som avstår från att bjuda sina tonåringar på alkohol gör sina barn en stor tjänst. Vi vet att tonåringar som blir bjudna eller förses med alkohol av sina föräldrar, dricker sig berusade i betydligt större utsträckning än ungdomar som inte får lov att dricka. Berusningsdrickande innebär flera risker, till exempel ökar risken att din tonåring tackar ja till narkotika.
Debatt • Publicerad 11 juni 2013
Tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker sig berusade i betydligt större utsträckning än ungdomar som inte får lov att dricka.
Tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker sig berusade i betydligt större utsträckning än ungdomar som inte får lov att dricka.Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

I dag är det alltför lätt för tonåringar att få tag på alkohol. Detta trots 18-årsgräns på krogen och 20-årsgräns på Systemet. Nu är sommaren här, en tid på året då det dricks mer alkohol. Detta är något som inte minst alla tonårsföräldrar bör ha i åtanke.

Lokala siffror i Trelleborg visar att nästan hälften av eleverna i årskurs 9 blir bjudna på alkohol av sina föräldrar. Detta trots att niorna är långt ifrån 18 år fyllda. Det här kan bara du som förälder ändra på! Vad säger du om din tonåring vill smaka alkohol hemma, eller ber dig att köpa ut?

Att prata alkohol med sin tonåring är väldigt bra att göra i förebyggande syfte. Vi vet att tonåringar uppskattar tydliga föräldrar. Föräldrar som vill att deras tonåringar ska avstå från alkohol bör varken bjuda hemma eller köpa ut. Men givetvis är det viktigt att förklara varför! Kom också ihåg att prata med äldre ungdomar i din tonårings närhet. Att tonåringar får tag på alkohol via äldre syskon eller kompisar är nämligen mycket vanligt.

Även i år stödjer och uppmärksammar Trelleborgs kommun, Polisen Nattvandrarna och FMN (Föräldraföreningen mot narkotika) den nationella kommunikationsinsatsen ”Tänk om” Vi hoppas att tonårsföräldrar, som i dag tycker det är okej att bjuda hemma eller köpa ut, ska tänka om. Och än en gång är det värt att nämna: många tonåringar tycker att det är fel att föräldrar köper ut!

Nilla Olsson
Sven-Inge Nilsson Närpolisområde SöderslättMagnus WikströmBildningsförvaltningenLennart JohanssonFMN TrelleborgKarin JeppssonAlkohol- och drogförebyggande samordnareKatrin JohanssonNattvandrarna TrelleborgEva NordqvistRåd- och stöd, SocialtjänstenSonny SpurrFöreningsrådetPeter BernehovUngdomsenhetenLars BerglundAlkoholhandläggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.