Vad sa utredningen om skolan?

Den 3 och 5 november kunde vi läsa tre olika artiklar i TA som handlade om för och emot en sammanslagning av de båda skolnämnderna till en bildningsnämnd.
Debatt • Publicerad 13 november 2010
"Jag har svårt att se problemet med en skolnämnd och en förvaltning!"
"Jag har svårt att se problemet med en skolnämnd och en förvaltning!"Foto: 

Kritikerna hänvisar till en utredning som gjordes i slutet av 2007. Utredningen tolkades som att den nuvarande organisationen med två nämnder och två förvaltningar var bra.

Jämfört med utredningens analys av en situation med en nämnd och två förvaltningar så kan man lätt se fördelarna med två nämnder och två förvaltningar. Det var detta som utredningen handlade om. Uppdraget var att göra dessa jämförelser!

Dessutom behandlade utredningen alternativet med två nämnder och en förvaltning. Detta framstod som det sämsta alternativet.

Men, utredningen tog också upp alternativet med en nämnd och en förvaltning! Detta alternativ försvann i debatten eftersom det inte var aktuellt.

Det är fullständigt uppenbart att detta, enligt utredningen, var det bästa alternativet! Utredningen talar i detta fall om en helhetssyn, prioriteringsfördelar, ekonomiska fördelar, ökad effektivitet, rationaliseringsmöjligheter, effektivare resursfördelningsmöjligheter etc.

Man såg förvisso att en så stor verksamhet kräver mer av politikerna, men man pekade också på möjligheten att inrätta politiska utskott med olika specialiseringsinriktningar.

Jag har svårt att se problemet med en skolnämnd och en förvaltning! Det man bör titta på är utmaningen som finns i att göra som flertalet av Sveriges kommuner gör!

Claes Henriksson

Trelleborgs Skolparti

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.