Vad menar Trelleborgs Allehanda?

Debatt • Publicerad 12 augusti 2005

Står verkligen tidningsledningen bakom det som återges i ledaren den 9 augusti? Vår kommunlednings vilja och förmåga att genom konkreta handlingar hjälpa ungdomarna i Trelleborg till praktikjobb på hemmaplan och billiga bostäder i Trelleborgshem häcklas och anses av TA vara ett "felaktigt handlande". Det rätta är istället enligt TA att tvinga iväg de unga från hemorten. Praktikjobben och ungdomsbostäderna skall enligt TA fixas "på annat håll". Av vem ? TA vill ju inte heller se något fortsatt statligt stöd till kommunerna, utan vi skall dra ner på alla kommunala aktiviteter. Till vilken kommun skall de unga i så fall istället flytta ? Det är väl egentligen en självklarhet för alla här , utom tydligen TA, att vi både vill och behöver göra det möjligt för våra unga att bo kvar i den egna kommunen under fortsatta studier i de närbelägna universitets-städerna. Platser med vilka vi har etablerat goda och snabba gemensamma kommunikationer. Hela Skåne och också Sjaelland kan ju numera ses som en enda stor arbetsplats och ett enda stort studiecentrum. Men det är väsentligt dyrare att bo i Malmö, Lund eller Köpenhamn. Och tillgången på ungdomsbostäder där är en bristvara av stora mått. Så uppmaningen från TA att se till de unga flyttar härifrån väcker sannerligen förvåning. Det ni vill se som en utveckling här liknar ju mest sagan om Törnrosa.

TA:s unga politiska ledning, som själv flyttat hit, tydligen i strid med sin egen uppmaning, är förhoppningsvis ganska ensam om att inte se våra unga som den stora framtidstillgång för vår kommun som de är. Allesammans. Ingen kan hindra er från att fortsätta att häckla oss för vad vi gör för att skapa fler jobb och bättre ekonomi, och för att vi försöker dra så stor nytta av vår hamn som möjligt. Men vad är det som gör att ni så intensivt går i spetsen för att försöka stoppa Trelleborgs utveckling? Det gagnar ju ingen. Varken oss kommuninnevånare eller er som jobbar på TA. För vem köper då er tidning?

Se er om i staden. Här finns mycket mer för de unga att göra idag än för några år sedan. Inte minst på fritid. Och utbyggnader pågår för fullt. De är positivt. Utom tydligen för TA:s ledning.

Vi jobbar för och vill att det skall finnas utbildningsförutsättningar och jobb här för alla unga. Också för den skoltrötte som vill börja lära sig hantverk praktiskt och sedan kommer att öka sitt intresse också för adekvata teorikunskaper och så småningom får en vilja att satsa på egna verksamheter. Vi tänker fortsätta att konkret uppmuntra alla de unga och att göra vad vi kan för att få dem att vilja och kunna stanna här som vuxna. Med ett framtida jobb. Och det oavsett TA:s inställning. Trelleborg behöver alla sina ungdomar. Och ungdomarna behöver sitt Trelleborg.

SVAR DIREKT:

När Egil Ahl, Sten Björk och Lisbeth Gisselquist debatterar så lägger de till och citerar lite saker som de säger sig ha läst i Trelleborgs Allehandas ledare, men som aldrig stått där. En speciell debatteknik.

Till exempel har TA inte skrivit att någon ungdom ska tvingas härifrån. Det låter inte särskilt liberalt. Så här stod det den 9 augusti:

"Trelleborgsungdomar ska hellre uppmuntras att söka sig i väg från hemorten för att hitta nya vägar, än hållas kvar med löfte om billiga bostäder och kommunal praktik."

Det betyder att ungdomar, med en god grundutbildning i ryggen just ska uppmuntras att studera och arbeta på andra platser i Sverige och världen. Förhoppningvis för att vilja komma tillbaka och bosätta sig i sin gamla hemkommun, kanske när det är dags för att bilda familj.

Och nej, Trelleborgs Allehanda går inte i spetsen för att stoppa Trelleborgs utveckling. Lite så där småkul skulle jag kunna skriva att det jobbet sköter andra med glans. Fast jag tror inte att det skämtet skulle uppskattas. De verkar nämligen väldigt arga där uppe i rådhuset.

Till sist: Jag vet inte om ungdomsbostäderna är riktade till sådana som mig. Jag tackar vänligt men bestämt nej i så fall. Hur som helst tycks Egil Ahl, Sten Björk och Lisbeth Gisselqvist ha hakat upp sig på min ålder.

För läsarnas vetskap är jag 34 år, har två barn, universitetsexamen i ekonomi och journalistik från Lunds respektive Göteborgs universitet, har arbetat som reporter och redaktör på flera tidningar i Sverige.

Det säger en del om den trelleborgska politiken att jag betraktas som ungdom av de gamla politiska rävarna. Men visst, jag ska försöka vårda min ungdomliga utstrålning.

/Petter Birgersson, politisk redaktör Trelleborgs Allehanda.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.