Annons

Vad hände med transparensen Mikael?

Trelleborgs Stadsnät AB (TSAB) ingår i kommunkoncernen som ett helägt dotterbolag, men är som ett sådant, ett eget aktiebolag med eget ansvar för sin verksamhet.
Publicerad 29 oktober 2019
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hela östra delen av vår kommun är mer eller mindre uppkopplad och resten är på gång så att målet 2025 kommer att nås, konstaterar skribenterna.
Hela östra delen av vår kommun är mer eller mindre uppkopplad och resten är på gång så att målet 2025 kommer att nås, konstaterar skribenterna.Foto: Sprisse Nilsson

TSAB ska driva utvecklingen och medverka till att alla trelleborgare, i staden såväl som på landsbygden, senast 2025 ska ha möjlighet att få fiber/bredband 100 Mbit in i sina hem. Ett nationellt mål som staten satt upp och som antagits även i Trelleborg. Bolagets uppdrag är alltså att stimulera en fortsatt bredbandsutveckling i Trelleborgs kommun i samarbete med andra marknadsaktörer samt att upprätthålla ett aktivt lokalt öppet stadsnät, ett robust fibernät.

För att nå detta så beslutade bolagsstyrelsen i TSAB att initiera samarbeten med olika marknadsaktörer för att snabba upp utbyggnaden på en fri marknad. Bolaget valde denna strategi för att snabbast möjligt kunna fibrera hela kommunen och IP Only valde att marknadsföra sig och bearbeta landsbygden i Trelleborg. IP-Only, har haft vissa problem men är nu i full gång med att fullfölja sina åtaganden mot de nästintill 2 500 hushåll som tecknat sig. Hela östra delen av vår kommun är mer eller mindre uppkopplad och resten är på gång så att målet 2025 kommer att nås.

Annons

Men fokus tycks hos vissa allt mer ha glidit över till att TSAB inte ser till att IP Only gör sitt jobb. I våras gav kommunens ordförande Mikael Rubin (M) (som också är styrelseordförande i koncernbolaget Trelleborg Rådhus AB) kommundirektören i uppdrag: ”Att utreda konsekvenser av en total avyttring av den kommunala rådigheten över Trelleborgs Stadsnät AB.” Rapporten skulle redovisas senast den 3 maj i år.

Den 17 maj publicerade Trelleborgs Allehanda en artikel om just detta. Vid TSAB:s ägardialog samma dag bad styrelsens ordförande om ett klargörande av Trelleborgs Rådhus styrelseordförande Mikael Rubin. Förutom en kommentar om att det var olyckligt att uppgifterna i artikeln kommit ut så blev svaret: ”efter sommaren kommer det att börja grävas på landsbygden”, ingen annan förklaring gavs.

Därför ställde SÖS i början av juni en interpellation till Mikael Rubin med bland annat denna fråga: ”Vad är det för analys som ligger till grund för en eventuell ”total avyttring” och vad har konsulten kommit fram till.”

Svaret vid Kommunfullmäktige den 23 september blev: ”Det kommer att redovisas för Rådhus AB när arbetet det vill säga utredningen är klar. Vi uppskattar att detta blir inom en sexmånadersperiod.”

Vid senaste styrelsemötet, den 19:e september, i Trelleborgs Rådhus AB fick den nytillträdde VD i koncernen uppdraget (§8) att ta fram underlag för snabbare fibrering av landsbygden. Ärendebeskrivningen var: ”Finns möjligheten att redovisa mer än ett förslag bör det göras.” Luddigare uppdrag än så är svårt att tänka sig.

I Helsingborg har samma fråga diskuterats i öppna forum – om kommunen ska äga nätet eller inte. Nyligen kom de fram till att kommunen ska drifta och äga det för att kunna garantera invånarna ett säkert och robust nät. Och för att själva kunna bestämma över hur kommunen ska digitaliseras på ett förnuftigt och innovativt sätt i framtiden.

Men i Trelleborg har det, bakom stängda dörrar, sedan april diskuterats och analyserats om Trelleborgs Stadsnäts framtid utan att styrelsens ordförande eller VD blivit informerade eller tillfrågade. Dessutom kan det ta ytterligare ett halvår innan vi vet om TSAB ska bjudas ut till försäljning. Förutom att det respektlöst att utreda ett bolag utan att be om relevanta fakta om strategier, utbyggnadsplaner och ekonomi, är detta ytterligare ett exempel på att den av Rubin så omhuldade öppenheten och transparensen helt lyser med sin frånvaro.

Anders Ahvander och Christer Dahlberg

Söderslättspartiet

Annons
Annons
Annons
Annons