Annons

Vad hände med budgetdebatten?

Vi var ett samlat fullmäktige som skulle debattera kommande års budget. Då är det naturligt att man presenterar sin budget och svarar på frågor som kommer. Det är kanske inte främst för den församlingen som sitter i rummet utan främst för de väljare som dessa företräder.
Publicerad 21 december 2021
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi var många i församlingen som efterlyste svar från styret utan att få några svar, skriver Socialdemokraternas fullmäktigeledamöter i ett debattinlägg..
Vi var många i församlingen som efterlyste svar från styret utan att få några svar, skriver Socialdemokraternas fullmäktigeledamöter i ett debattinlägg..Foto: Tomas Nyberg

Men det var något som inte stämde i slutändan. Visst var det väl absolut troligast att den budget som lagts av två av tre i styret skulle vinna. Men vad hände med debatten?

Till skillnad från andra år så valde man att klumpa ihop skattesatsen med budgeten. Normalt sätt klubbar man skattesatsen mötet före budgetdebatten så att alla har samma förutsättningar för sina budgetar. Det hade man kunnat göra även denna gång men det gillades inte av styret.

Annons

Alla partier fick sen presentera sina budgetförslag, men inga frågor fick ställas. I sitt anförande lovade kommunstyrelseordföranden att han skulle svara på frågor efter lunchen. Detsamma fick antas att gälla även för övriga partier.

”Normalt sätt klubbar man skattesatsen mötet före budgetdebatten så att alla har samma förutsättningar för sina budgetar.”
Socialdemokratiska gruppen i fullmäktige

Efter lunchen återupptogs förhandlingarna och frågestunden skulle börja. Men vi var många i församlingen som efterlyste svar från styret utan att få några svar. Styret satt lugnt kvar i sina stolar och tittade på och ignorerade fråga efter fråga. Vad är man rädd för? Övriga partier ställde upp och svarade på frågor men inte M och KD som hellre visade mörka rubriker från förra mandatperioden och ljusa rubriker från denna. Vi var många som tänkte att vi lätt kunde gjort det motsatta men vi valde att koncentrera oss på här och nu.

En sak var man troligen rädd för och det var att få sin budget ställd mot någon från den riktiga oppositionen. Så rädd så att man röstade för SD:s budget så att ingen annan än SD:s budget skulle kunna ställas som ett riktigt alternativ i slutomröstningen.

Cecilia Dahl-Andersson, Anna Nordstrandh, Sven Lindkvist, Veronica Larsson, Johnny Nilsson, Marianne Fundahn, Andreas Persson, Birgitta Lanér-Sjöström, Ismet Dedic, Eva Höckert, Lennart Höckert och Paul Lövdahl, Socialdemokratiska gruppen i fullmäktige

Annons
Annons
Annons
Annons