Annons

Vad gör de styrande i Trelleborg?

En blöt filt har lagt sig över bostadsbyggandet i Trelleborg och Sverige.
Publicerad 16 januari 2024
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi pratar inte bara om en inbromsning utan detta är en tvärnit av bostadsbyggandet i hela landet. Lågkonjunkturen inom byggbranschen är ett faktum, här och nu, skriver Mattias Flisborn (S).
Vi pratar inte bara om en inbromsning utan detta är en tvärnit av bostadsbyggandet i hela landet. Lågkonjunkturen inom byggbranschen är ett faktum, här och nu, skriver Mattias Flisborn (S).Foto: Tomas Nyberg

I Trelleborgs Allehanda (den 16 januari) står det att läsa att många byggprojekt pausas eller skjuts på framtiden på grund av det rådande ränteläget.

Höga byggkostnader och en osäker bostadsmarknad är vad vi ser. Detta är i en tid då det fortfarande råder en stor brist på bostäder, inte bara i Trelleborg utan i större delen av Sverige.

Annons

59 000 bostäder påbörjades i Sverige 2022. För 2024 är prognosen enligt Boverket 19 500 påbörjade bostäder. Vi pratar inte bara om en inbromsning utan detta är en tvärnit av bostadsbyggandet i hela landet. Lågkonjunkturen inom byggbranschen är ett faktum, här och nu.

Under krisen på 1990-talet lämnade 20 000 byggnadsarbetare branschen, skulle något liknande hända i dag skulle det dra ner hela samhället i en ännu allvarligare lågkonjunktur.

Regeringen sitter på sina händer och gör ingenting när byggkrisen förlamar vårt land. Detta duger inte! Det är dags att sätta in åtgärder innan det är för sent. Byggsektorn är en viktig motor för ekonomin i stort. En byggnadsarbetare sätter tre andra i arbete. Marknaden kommer inte att på egen hand lösa en byggkrasch. Den bostadspolitik som förts de senaste decennierna, som främst förlitar sig på marknadskrafterna har lett till bostadsbrist, skenande priser och långa kötider.

Det behövs rejäla statliga, regionala och kommunala satsningar för att lindra lågkonjunkturen. Ett byggstopp får stora konsekvenser på hela samhället. För Trelleborgs del innebär det att vi har unga som inte kan flytta hemifrån, familjer som inte kan växa i antalet familjemedlemmar och företag får det svårt att rekrytera personal för att personer med specialkunskap inte kan flytta hit.

Jag förutsätter att kommunens styrande politiker M, SD, KD och L har en ständig dialog med infrastruktur- och bostadsministern Andreas Carlsson (KD) och övriga partikollegor i regeringen för att lindra konsekvenserna av rådande konjunkturläge i Trelleborg.

”Jag förutsätter att kommunens styrande politiker M, SD, KD och L har en ständig dialog med infrastruktur- och bostadsministern Andreas Carlsson (KD) och övriga partikollegor i regeringen för att lindra konsekvenserna av rådande konjunkturläge i Trelleborg.”
Mattias Flisborn (S)

Om ert svar är, att Trelleborgshem bygger för fullt vilket är positivt, så kommer inte detta att räcka till. Tala gärna om för Trelleborgs invånare hur ni tänkt er att lösa det för de unga som inte kan flytta hemifrån, familjer som inte kan växa i antalet familjemedlemmar och företag som får det svårt att rekrytera personal för att personer med specialkunskap inte kan flytta hit.

Det är ingen som har svaret på lågkonjunkturens tidsperiod, men det går fort när det går utför.

Mattias Flisborn, S-politiker i Trelleborg och byggnadsarbetare

Annons
Annons
Annons
Annons