Annons

Vad du väljer att äta påverkar miljön

Första veckan i oktober, vecka 40, genomför Naturskyddsföreningen Miljövänliga veckan med aktiviteter runt om i Sverige. I år med fokus på ekologisk mat.
Debatt • Publicerad 1 oktober 2013

Vad du väljer att äta är avgörande för hur stor klimatpåverkan din mat har.

Visste du att:

Annons

 Ekologiskt mjöl och grönsaker har till exempel ungefär hälften så stora utsläpp av växthusgaser som icke-ekologiska

 På 70 procent av jordbruksmarken odlas djurfoder.

 I de rika länderna slängs 30 procent av maten som produceras.

 I fattiga länder ger lagringsproblem lika stora förluster.

 I Sverige står detaljhandeln, konsumenterna och storkök för den största andelen matspill.

Ditt val är viktigt och kan göra skillnad. Hur vi väljer bidrar till ett jordbruk som är mer uthålligt, både i Sverige och på andra sidan jordklotet. Mycket mat slängs i onödan och det innebär ökad miljöpåverkan. När vi står i affären kan vi ställa oss frågan: sista datum idag, är det lika med att mjölkpaketet jag håller i blir dåligt just i dag?

Naturskyddsföreningen i Trelleborg vill vara med och påverka. Därför arbetar vi med Konsumtion och Miljö. Låt oss alla göra en insats. Naturskyddsföreningen i Trelleborg finns på torget onsdag och lördag (10-13).

Nilla Olsson
Lena BomanNaturskyddsföreningen i Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons