Annons

Vad blir nästa nerläggning på lasarettet?

Vad gör våra regionpolitiker från Söderslätt nu när avdelningar stänger på vårt sjukhus?
Publicerad 9 januari 2024
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tyvärr känns det som vårt sjukhus har en tråkig trend, skriver gruppen Rädda vårt sjukhus i ett debattinlägg.
Tyvärr känns det som vårt sjukhus har en tråkig trend, skriver gruppen Rädda vårt sjukhus i ett debattinlägg.Foto: Mårten Svemark

Det gäller för våra regionpolitiker att informera och förklara sin roll i varför de specificerade palliativa slutenvårdsplatserna har stängs igen, trots löften om att de skall vara öppna. Stängningen sägs bero på bemanningsproblem, varför tog man inte tag i detta förrän alla sjuksköterskorna hade sagt upp sig? Var det för att förvaltningen inom den palliativa verksamheten i region Skåne vill spara pengar eller finns det något annat skäl?

Barn- och ungdomsmottagningen flyttas för att Ystad skall spara pengar! Det innebär att alla familjer med barn och ungdomar som är i behov av vård måste åka till Ystad i stället, det finns 17 000 barn och ungdomar inom Trelleborgs sjukhus verksamhetsområde.

Annons

Tyvärr känns det som vårt sjukhus har en tråkig trend eftersom eftervårdsavdelningen, EVA:s, koncept ändras så att de skall tillhöra neurologavdelningen och att undersköterskorna inte får fasta tjänster utan endast får anställningar fram till juni månad.

BB-avdelningen är nerlagd sedan många år, kirurg- och op-avdelningarna är flyttade till Skånes universitetssjukhus i Malmö, hudmottagningen finns inte längre på sjukhuset. Akutmottagningen är inte öppen dygnet runt. Vad blir nästa nerläggning?

När väljarna ska lägga sina röster behöver de information om hur politikerna tänker och planerar för vårt sjukhus framöver Uppdraget som regionpolitiker innebär att man skall vara nära sina väljare och kontaktbara för dem som röstar in vederbörande i regionfullmäktige. Det är upp till våra politiker att ta demokratin på allvar i en så viktig fråga som berör oss som lever och bor på Söderslätt.

”Uppdraget som regionpolitiker innebär att man skall vara nära sina väljare och kontaktbara för dem som röstar in vederbörande i regionfullmäktige.”
Rädda vårt sjukhus

Siffrorna i region Skånes prognos och resultat för 2023 samt budget för 2024 visar på ett samlat underskott på över 8 miljarder kronor. I ett debattinlägg i Kristianstadsbladet skrev Carl-Johan Sonesson med flera att underskottet är som driften av två sjukhus i Skåne. Enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) så sticker region Skåne ut i sitt agerande. Region Skånes inkomster är huvudsakligen skatteintäkter och statsbidrag som totalt omsluter budgeten 54 miljarder under 2024. Underskottet måste också regleras i framtiden.

Är det inte tid för politikerna på Söderslätt att tillsammans börja föra diskussioner med sina uppdragsgivare – väljarna för att få dessa att sätta sig in i debatten. Politikerna borde vara intresserade av vad väljarna tycker och tänker om vårt sjukhus framtid. Den lokala sjukhusstyrelsens roll, befogenheter och ansvarsområden känns oklara när de inte ansvarar för alla sjukhusets verksamhetsområden. Vi måste alla arbeta för en utveckling av Söderslätt – en av grundpelarna är vårt sjukhus.

Tommy Bengtsson, Gunilla Hedgard, Karin Lindorff, Dennis Andersson och Inga-Lill Högfeldt för Rädda vårt sjukhus

Annons
Annons
Annons
Annons