GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

(V)i vill stärka Trelleborgshem

Snart kan marknadshyror bli verklighet och med detta kraftigt höjda hyror.
Även mindre städer, i Trelleborgs storlek, riskerar att få en hyreshöjning på över 30 procent om marknadshyror införs, menar skribenterna.
Även mindre städer, i Trelleborgs storlek, riskerar att få en hyreshöjning på över 30 procent om marknadshyror införs, menar skribenterna.
Foto: Tomas Nyberg
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dagens system där Hyresgästföreningen och hyresvärden förhandlar fram en rimlig hyra överges. I stället kan hyresvärden själv bestämma hyran för din lägenhet. Så är det redan i många länder där hyrorna har blivit högre, hyresgästernas trygghet har blivit sämre, fler människor har blivit trångbodda och segregationen har blivit djupare.

Konsultföretaget Ramböll har analyserat hur marknadshyror skulle slå på den svenska bostadsmarknaden. De konstaterar att effekten är störst i storstäderna. Men även mindre städer, i Trelleborgs storlek, riskerar att få en hyreshöjning på över 30 procent om marknadshyror införs.

För några år sedan införde Finland marknadshyror för nybyggda hyresrätter. Två år senare blev det marknadshyror för alla nya hyreskontrakt och kort därefter inom hela hyresmarknaden. På fem år ökade medelhyrorna med 26 procent.

Marknadshyror leder inte heller till ökat bostadsbyggande. Utländska riskkapitalbolag har valt att investera i flera av de större fastighetsbolagen, bostadsbranschen lider inte av bristande lönsamhet. Byggaktörerna själva har i en enkät från Hyresgästföreningen svarat att problemet i stället är att många människor inte har råd att efterfråga det som byggs i dag, hyrorna är helt enkelt för höga.

Ett argument för marknadshyror är att det leder till en ökad rörlighet på bostadsmarknaden, bland annat genom att människor kommer att sluta att bo för stort. Detta är säkert korrekt, men samtidigt ett argument mot marknadshyror. Den ökade rörligheten på grund av kraftigt höjda hyror är inte självvald, den tvingas fram av ökade boendekostnader på grund av marknadshyror. I dess spår följer bostadssegregation och trångboddhet.

"Det måste vara möjligt för såväl ungdomar som pensionärer, arbetslösa och andra ekonomiskt svaga grupper att ha råd med en bostad och då behövs en stark allmännytta."

Vi vill stärka Trelleborgshem, inte sälja ut stora delar för att finansiera infrastrukturinvesteringar. Dessa ska inte finansieras på hyresgästernas bekostnad. Det måste vara möjligt för såväl ungdomar som pensionärer, arbetslösa och andra ekonomiskt svaga grupper att ha råd med en bostad och då behövs en stark allmännytta. Vi vill också införa rejäla statliga subventioner som gynnar byggandet av billiga hyresrätter. Låt inte marknadshyror bli ett i raden av misslyckade marknadsexperiment.

Kersti Engström, Diana Flintberg, Susanne Möller, Vera Pedersen, Emmy Sartell och Mats Sjölin, Vänsterpartiet Trelleborg

Läs mer