Annons

Utveckla turismen – så vi kan satsa på skola och lokal vård

Kristdemokraterna i Trelleborg ser stora möjligheter att utveckla och ta hand om turismen på ett bättre sätt i kommunen.
Publicerad 28 augusti 2018 • Uppdaterad 11 oktober 2018
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
KD vill se en huvudaktör som ansvarar för Smygehuk.
KD vill se en huvudaktör som ansvarar för Smygehuk.Foto: Anette Sjöstrand

Vi har en fantastisk kustlinje, med härliga sandstränder. Sandstränder som vi måste ta hand om på ett bättre sätt. Strandstädning ska göras varje dag under badsäsong, på alla större badplatser i kommunen. Gör vi dessa platser ännu mer attraktiva, stannar vi i större utsträckning kvar i kommunen när vi ska bada eller bara njuta en stund vid havet. Det medför troligtvis också, att fler besöker våra stränder från andra kommuner. Detta leder till att de verksamheter som är kring dessa platser kan utvecklas. Öppettiderna förlängs och det kan leda till fler anställda.

Ta vara på alla besöksmål, stort som litet, i kommunen. Skateholms bosättningarna, Tullstorpsstenen, stubbamöllan i Södra Åby, före detta kommunhuset i Klagstorp, kalkugnarna i Smygehamn, Skegriedösen, sandstranden i Beddingestrand och så vidare. Det kan vara rundturer eller guidning genom app. Detta leder också till en ännu mer levande landsbygd. Det kanske är så att en turist hittar sin drömplats här och flyttar in i någon av byarna!

Annons

Såklart måste vi lyfta fram alla besöksmål i centralorten på ett ännu mer kraftfyllt sätt. Den unika Trelleborgen, men också pärlor som Axel Ebbe, museet, klosterträdgården, hattmuseet och så vidare. Göra det till en naturlig rundvandring i staden. En plats som ofta glöms bort, är utsiktsplatsen på västra piren. En fantastisk plats för både oss boende i kommunen och turister!

När det gäller vårt största besöksmål i kommunen, Smygehuk, måste det här till en huvudaktör som samordnar detta stora besöksmål. En aktör som kraftfullt och med långsiktiga lösningar tar detta unika besöksmål vidare och ser till att det blir av. Vi ser det som naturligt att detta är Visit Trelleborg.

Byggandet av nya pirarmar som gör det möjligt med en ny hamnbassäng. Vilket kommer göra det möjligt för större båtar att angöra Sveriges sydligaste udde. Dagens ytterhamn blir den "vanliga hamnen".

Sedan vill vi utveckla dagens innerhamn, där vattnet ska vara kvar!

En större brygga byggs längs den norra kajen. På denna brygga kan det byggas ett litet klubbhus för ungdomsverksamheten i båtklubben, men också ett antal hyddor som smälter in i miljön. I hyddorna kan olika näringsidkare hyra in sig och på detta sätt komma ut med sin varor till en större kundkrets. Detta tror vi kan bli en härlig samlingsplats. Lägg därtill den scen/restaurang vi föreslagit i den sydöstra delen av hamnen. Så kan vi gå från cirka 60 säsongsanställda till 80-90. Det bör byggas en liten lekplats i hamnområdet, så även de yngsta har en plats.

Kristdemokraterna kommer även att jobba för en långsiktig lösning på de parkeringsmöjligheterna som finns på udden.

Kristdemokraterna vill ge Visit Trelleborg större möjligheter att utveckla turismen i Trelleborgs kommun. Vi ska bli en turistkommun! Som gör att vi får ökade skatteintäkter, som vi i sin tur gör att vi kan göra satsningar i bland annat skolan och den lokala vården som annars inte varit möjliga.

Erik Lundström (KD)

Annons
Annons
Annons
Annons