Utveckla i stället för att avveckla

Det är med bestörtning som vi och många andra reagerar negativt på ytterligare inbesparingar – denna gången en indragen ambulans.
Debatt • Publicerad 18 september 2013
För medborgarna är den gemensamma, skattefinansierade sjukvården av yttersta vikt att den fungerar och i denna ingår i allra högsta grad en säker och välfungerande ambulansvård, skriver Riksförbundet Hjärtlung Trelleborg, Vellinge, Svedala.
För medborgarna är den gemensamma, skattefinansierade sjukvården av yttersta vikt att den fungerar och i denna ingår i allra högsta grad en säker och välfungerande ambulansvård, skriver Riksförbundet Hjärtlung Trelleborg, Vellinge, Svedala.Foto: Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Självklart unnar vi våra Skurupsvänner ambulansservice, men att avveckla en i Trelleborg med över 43 000 invånare kan icke vara realistiskt underbyggt. Att samtidigt – vid behov av ytterligare ambulans – hänvisa till Malmö, som redan är hårt överbelastade kan absolut inte utgöra något seriöst alternativ.

Lyssna i stället på sjukvårdspersonalen, som på alla nivåer utför enastående arbetsinsatser till patienternas bästa och är och förblir den primära resursen i vården. Som alla känner till varnas för stroke, hjärtinfarkter med mera och där en snabb och säker ambulansservice är en fundamental tillgång för att snabbt komma till akutvården och detta får absolut icke raseras genom indragning av en ambulans. Lyssna därför till såväl de anställda som deras olika fackliga företrädare, som har det yttersta ansvaret och låt Era beslut i Region Skåne vara vägledande i sakliga dialoger med de som jobbar i vården. Vill gärna åberopa helsidan i TA (A4 den 11 september) och uppmanar de ansvariga att på ett seriöst sätt tar åt sig av dessa farhågor.

För medborgarna är den gemensamma, skattefinansierade sjukvården av yttersta vikt att den fungerar och i denna ingår i allra högsta grad en säker och välfungerande ambulansvård och här får absolut inga ytterligare indragningar och inbesparingar företas. Istället förordar vi sakliga och realistiska dialoger mellan chefer på olika nivåer i Regionen, på samtliga sjukhus och där den stora resursen återfinns i de lojala och arbetsintensiva insatser som berörda sjukvårdanställda och dess chefer det vill säga personalen från beslutsfattare till utförare verkligen åstadkommer. Utveckla i stället en väl fungerande ambulans och sjukvård i stället för meningslösa indragningar, som ytterst drabbar medborgarna precis som de också kan drabba regionens beslutsfattare. Se till och ompröva samt inled dialoger på alla nivåer så att såväl ambulans som sjukvården i övrigt optimalt kan utnyttjas till sjukvårdens och medborgarnas gagn.

Nilla Olsson
Bertil Andersson, revisorFÖR RIKSFÖRBUNDET HJÄRTLUNG TRELLEBORG-VELLINGE-SVEDALA
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.