Annons

Utveckla ett nytt avfallssystem etappvis

En lyckad utbyggnad av avfallshanteringen bygger till viss del på att vi invånare i Trelleborg förändrar vårt beteende.
Debatt • Publicerad 12 december 2011

Redan i affären kan jag göra val som minskar mängden avfall och utsläpp. Vid soptunnan kan jag sortera avfallet så att det blir lättare att återvinna olika slags material. Till exempel glas, papper och metall, plast, och så vidare. Ju fler sorter jag kan återvinna, desto större blir vinsten för kommande generationer. Minns att det är mindre än tjugofem år sedan som alla sopor bara lades på hög.

En del är dock oroliga över att behöva sortera ut sitt matavfall från de brännbara soporna. Det är en oro som bör tas på allvar innan insamlingen av matavfall nu kör igång. Att ett äppleskrutt kan bli fordonsgas är en fantastisk möjlighet och en viktig pusselbit på vägen till ett hållbart samhälle. Men det är viktigt att tänka på hur man inför en ny avfallshantering så att alla medborgare känner att man vill efterleva den.

Annons

En avgörande framgångsfaktor för att lyckas med omställningen till ett långsiktigt hållbart samhälle är att alla känner sig delaktiga, från enskild medborgare till föreningar och näringsliv. Och för att nå uppsatta mål krävs information, medborgardialog och förankring.

Vi anser att en utvecklad avfallshantering ska genomföras etappvis. Vinsten med detta är att hinna med och kunna föra en dialog med dig som brukare. Vi vill hitta lösningarna för just ditt område så att du ska kunna göra ditt bästa för att sortera så bra som det går.

Socialdemokraterna förespråkar införelse av fyrfackssystem på sikt. Vi menar också att det inte är önskvärt att införa ett nytt insamlingssystem samtidigt i hela kommunen, eftersom det ger högre kostnader och sämre medborgardialog. Det tidigare förslaget som tekniska nämnden var enig om i april 2011 – att införa ett nytt system etappvis – är att föredra. Då kan kommunen i större utsträckning föra en dialog och nå ut med information.

Tyvärr fastnade beslutet någonstans på vägen. Den borgerliga majoriteten ändrade sig och förhalar nu hela beslutet.

Anledningen är att man har velat undersöka om insamlingen bör läggas ut på entreprenad. Socialdemokraterna menar att insamlingssystemet ska bedrivas i kommunal regi. Precis som tekniska förvaltningen har framfört, ställer vi oss bakom uppfattningen att flexibiliteten blir högre om insamlingen bedrivs i egen regi.

Insamlingssystemet blir helt enkelt mer flexibelt i egen regi eftersom kommunen har full rådighet över det. Dessutom riskerar vi då inte att bindas upp av långa avtals­tider. Ser vi att våra insatser inte ger önskad effekt kan vi ändra systemet, vilket inte är lika lätt om vi släpper kontrollen över insamlingen.

Alf Hansson

Hanna Skånberg

Robert Borg

Victoria Ahlberg

Annons

Lennart Höckert

Kerstin Fredriksson

Socialdemokratiska gruppen i tekniska nämnden

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons