Annons

Utveckla det skånska friluftslivet

I år är det ”Friluftslivets år 2021”. Under temat ”Luften är fri” arbetar Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket tillsammans med 150 samarbetspartner. Målet: att få 10 procent av Sveriges befolkning att vara ute mer under 2021 än tidigare.
Publicerad 3 februari 2021
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi vet att många människor med psykisk ohälsa hjälps av att vara ute i naturen och bland djur.
Vi vet att många människor med psykisk ohälsa hjälps av att vara ute i naturen och bland djur.Foto: Frank Rumpenhorst

Ibland är det lätt att glömma bort. Men vi har en ganska unik lagstiftning i Sverige; vi har allemansrätten. Tack vare den kan i stort sett alla i Sverige vara ute i friska luften

För oss centerpartister är ”Luften är fri” ett mycket lovvärt initiativ, vi har länge arbetat för att naturen ska må bra. Också för att naturen i sig gör att människor mår bra.

Annons

Naturens läkande kraft är bevisad. Exempelvis vet vi att patienter mår bättre av att se träd röra sig i vinden än att stirra in i en vitmålad glasfiberväv på väggen. Vi vet också att många människor med psykisk ohälsa hjälps av att vara ute i naturen och bland djur. Därför har vi centerpartister slagits med näbbar i klor i Region Skåne för att NUR, naturunderstödd rehabiliteringen på landsbygd, ska finnas kvar som hjälpmedel för personer med stressrelaterad psykisk ohälsa.

”Om fler rörde sig mer ute, skulle det som kallas för folkhälsan förbättras.”
Ulrika Axelsson och Ola Olsson (C)

Att röra sig i naturen, att vandra, paddla eller åka långfärdsskridskor är självfallet också bra för kroppen. Inte bara den fysiska träningen, utan även att få den utomhus i friska luften. Det är inte för inte som exempelvis hjärnforskaren Anders Hansen rekommenderar sina patienter att ta promenader eller löpträna.

Om fler rörde sig mer ute, skulle det som kallas för folkhälsan förbättras. Därför är det viktigt att alla skåningar ges samma möjlighet att vistas i naturen och ha tillgång till friluftsliv.

Svenskt Friluftsliv har identifierat tre viktiga målgrupper för Friluftslivets år 2021: nya svenskar, skolbarn i årskurs 4–6 samt beslutsfattare. Strategin är att jobba med det hållbara, främst enkla och tätortsnära friluftslivet.

Det är en god tanke. Om det är enkelt att prova friluftslivet, ökar chansen att människor som inte är särskilt vana vid den skånska naturen får ökad kunskap och förståelse för hur den fungerar. Eftersom fler besökare medför ett ökat tryck på naturen, blir det extra viktigt med kunskap om hur allemansrätten fungerar. På olika platser och i olika situationer.

Man skulle kunna kalla det för en kombination av folkhälsa och folkbildning.

Och det är något som vi till fullo stödjer. För friluftslivet är viktigt. Både år 2021 och i framtiden.

Så oavsett om du är van eller nybörjare – passa på att upptäcka den skånska naturen under sportlovet.

Ulrika Axelsson (C), 1:e vice ordförande sjukhusstyrelse Trelleborg

Ola Olsson (C), ledamot i Regionala utvecklingsnämnden samt ersättare i Folkhälsoberedningen, Region Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons