Annons

Utveckla Dalköpingeåns dalgång

Dalköpingeån är en naturtillgång inte bara värd att värna utan även att utveckla på liknande sätt som pågår i projektet Tullstorpsån.
Debatt • Publicerad 17 oktober 2013
Dalköpingeån är en naturtillgång inte bara värd att värna utan även att utveckla på liknande sätt som pågår i projektet Tullstorpsån, skriver Bengt Gunnarsson (SÖS). Foto: Privat
Dalköpingeån är en naturtillgång inte bara värd att värna utan även att utveckla på liknande sätt som pågår i projektet Tullstorpsån, skriver Bengt Gunnarsson (SÖS). Foto: PrivatFoto: Privat

Möjligheterna att nyskapa våtmarker för såväl naturupplevelser som reduktion av närsaltutsläpp i Östersjön är stora om berörda parter gör gemensam sak, kan det ske i Tullstorpsån så kan det också bli verklighet i Dalköpingeån.

Eftersom Dalköpingeåns dalgång är belägen i och i anslutning till Trelleborgs tätort är en förädling av naturvärdet en synnerligt god investering till trelleborgarnas fromma i deras närmiljö.

Annons

I Trelleborgs kommuns Natur- & kulturmiljöplan 2010, sid. 48-49, finns en bra beskrivning av ån och dess utvecklingsmöjligheter. Beskrivningen om möjligheter avslutas med ”Nästa steg i arbetet blir därför att kontakta berörda parter och förhöra sig om eventuellt intresse för olika åtgärder.”

Detta är av synnerlig betydelse eftersom tunga remissinstanser till Trelleborgs fördjupade översiktsplan (FÖP) pekar på Dalköpingeåns kultur- och miljövärden samt att FÖP:s skrivning om kompensation för yttre ringvägs dragning i Dalköpingeåns dalgång är sågad. Nu kan vi gå vidare utan att oroa oss för yttre ringvägs dragning genom denna för Söderslätt så betydelsefulla naturtillgång, därför har Söderslättspartiet lagt förslag om detta till fullmäktige i Trelleborgs kommun.

Nilla Olsson
Bengt Gunnarsson, Söderslättspartiet
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons