Annons

Utveckla avdragsrätten för föreningar

Delar av oppositionen vill avskaffa avdragsrätten för gåvor till ideella organisationer.
Debatt • Publicerad 17 december 2012

Som kristdemokrat vill jag hellre utveckla avdraget. Avdraget innebär att du kan få tillbaka på skatten om du ger gåvor på upp till 6 000 kronor till en hjälporganisation. Bara för organisationen Plan Sverige har reformen inneburit en ökning av gåvorna med ungefär 10 miljoner kronor. Och då har ändå inte avdragsrätten blivit tillräckligt känd under detta första år.

Genom att ge en gåva till en ideell organisation visar man på praktisk solidaritet och gör skillnad genom att göra livet lite bättre för en medmänniska. Kristdemokraterna vill självklart ha en offentligt finansierad välfärd, men till skillnad från motståndarna tror vi inte att staten är lösningen på alla problem. Vi tror mer på människors inneboende kraft och vill därför uppmuntra till ett eget engagemang. Genom att öka drivkraften till ett personligt ansvar i denna sektor stärker vi samhället. Föreningslivets roll i samhället är oerhört stor och betydelsefull och ska uppskattas därefter och i dessa tider behövs åtgärder mer än någonsin för att slå vakt om dess verksamhet.

Annons

Föreningslivet är en naturlig plats för människor att göra en insats i. Därför kommer vi att fortsätta kämpa för en ännu större avdragsrätt samtidigt som vi skapar bättre förutsättningar för föreningarna i Trelleborg att verka, genom att ständigt satsa på fritidsnämndens och kulturnämndens verksamhet.

Mats Svensson (KD)

ordförande fritidsnämnden i Trelleborg

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons