Annons

Utvärdering ger stöd för försvarsreform

Nato konstaterar i en omfattande ny utvärdering att Sverige med det försvar vi nu bygger får god förmåga att försvara vårt eget territorium, men också för att bidra till internationell fred och säkerhet via insatser internationellt.
Debatt • Publicerad 19 augusti 2011

Nato har i år värderat samtliga svenska försvarsgrenar – armén, marinen och flygvapnet. Dessutom har Nato värderat logistik- och ledningsfunktioner, liksom förmågan till samarbete med andra.

Så här bedömer Nato Sveriges nya försvar:

Annons

”Även om Försvarsmakten i extrema fall fortfarande kommer att vara beroende av en mobilisering av reserver, med understöd av hemvärnet, torde Sveriges nyutvecklade operativa stridskrafter besitta en operativ förmåga och stridsduglighet som i första hand avskräcker från anfall och om det misslyckas kan försvara landet mot alla utom ytterst ihärdiga och utdragna angrepp.

När det gäller nationellt försvar vidmakthåller Sveriges mark- (inbegripet hemvärnet), marin- och flygstridskrafter, med understöd av Försvarsmaktens organisation för logistik, en betydande kapacitet för ett självständigt och samordnat agerande, utan understöd från andra.”

Armén: ”Insatsförbanden kommer att ha lätta, medel­tunga och tunga förmågor och kan sålunda bidra till samtliga operativa krishanteringsinsatser både inom och utanför Sverige.”

Marinen: ”Marinen har väl utvecklade förmågor inom kustförsvar och kustnära strid i de vatten som omger Sverige. Insatser till stöd för multinationella insatser har framgångsrikt genomförts långt utanför närområdet.”

Flygvapnet: ”Sverige upprätthåller en omfattande mängd luftförmågor som kan tillgodose de nationella försvarskraven men kan även i sig sättas in till stöd för multinationella krishanteringsinsatser.”

Oberoende utvärdering är bra. Det ger oss del av internationella kunskaper och erfarenheter. Det kan också bidra till att hindra att den svenska försvars­debatten hamnar i en alldeles egen fåra.

Då vi är militärt alliansfria krävs en stor operativ bredd och en självständig förmåga att försvara landet. Det krävs inte av alla Natomedlemmar, där tanken snarare är rollfördelning och specialisering mellan länderna.

Utvärderingen ger gott stöd för den svenska försvarsreformen. Den visar att den nya insatsorganisation vi nu bygger mycket väl möter Sveriges behov av militär förmåga både för att försvara landet och av att kunna sprida fred och säkerhet tillsammans med andra.

Sten Tolgfors (M)

försvarsminister

Annons

Anders Hansson (M)

riksdagsledamot Skåne

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons