Annons

Utomhusbad är mest realistiskt i Anderslöv

Pengarna räcker inte till ett badhus i Anderslöv.
Debatt • Publicerad 26 april 2010
Kanske en framtida badmöjlighet i Anderslöv.
Kanske en framtida badmöjlighet i Anderslöv.Foto: 

Därför är det mest realistiskt att anlägga ett utomhusbad där personal från badhuset kan tjänstgöra sommartid. Det skriver miljöpartisten Rolf Olsson från Anderslöv.

Det har nu gått många år sedan Trelleborgs kommun fick överta tomten i Beddinge och tillgångarna av ”Grönby-Anderslövs socknars barnkoloni-förening upa”.

Annons

1971 ändrade föreningen sina stadgar beträffande ”§16 innebärande att föreningens tillgodohavande vid föreningens upplösning skulle tillfalla Trelleborgs kommun och användas till den badanläggning som kommunen planerar i Anderslöv”.

I samband med övertagandet uttalades att kommunen förbinder sig att på särskilt konto fondera influtna medel för uppförande av ett utomhusbad i Anderslöv. När i tiden byggnationen skall göras medges kommunen rätt att bestämma. Lämpligen bör det dock ske i samband med den planerade idrottshallen i Anderslöv.

1992 ställde jag i en motion till kommunfullmäktige att man borde infria sitt löfte om ett friluftsbad i Anderslöv. När motionen behandlades i kommunfullmäktige i september 1993 menade fastighetsnämnden att anläggningskostnaderna skull bli 4,5–5 miljoner kronor (1993-års priser) och menade att det ursprungliga löftet från kommunens sida att anlägga ett friluftsbad i Anderslöv skulle kvarstå. Fritidsnämnden beräknade driftskostnaderna till 600 000 kronor per år (1993-års priser).

Kommunfullmäktige beslutade med stöd av fastighets- och fritidsnämndernas yttrande och det rådande konjunkturläget att avslå motionen.

Något tal om ett badhus i Anderslöv har det inte varit förrän Egil Ahl (S), kommunalråd, i en valrörelse gjorde det utspelet. Det är därför begripligt att Anderslövsbor har gått och väntat och trott att så skulle ske. Men med bakgrund av svaret på min motion kan man klart konstatera att pengarna inte räcker till ett badhus. Därför anser jag fortfarande att det mest realistiska är att anlägga ett utomhusbad där personal från badhuset kan tjänstgöra sommartid.

Man kan tycka att det hade varit smart att bygga utomhusbadet i samband med den nya omklädningsbyggnaden. Här kunde man då kompletterat solfångarna för att värma poolvattnet vilket hade varit en ekonomisk och miljömässig vinst.

Rolf Olsson

Miljöpartist och Anderslövsbo

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons