GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Utökad vedeldning i Trelleborg – så fel

Den 14 oktober diskuterade kommunfullmäktige ett förslag till utökad trivseleldning.
Publicerad 2 november 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Räddningsnämnden påpekade att många eldstäder inte har sotning med ett intervall som är anpassat till en större användning, skriver Kersti Engström och Mats Sjölin, (V) i ett inlägg om de förändrade reglerna för trivseleldning.
Räddningsnämnden påpekade att många eldstäder inte har sotning med ett intervall som är anpassat till en större användning, skriver Kersti Engström och Mats Sjölin, (V) i ett inlägg om de förändrade reglerna för trivseleldning.Foto: Robin Haldert/TT

En viktig fråga för miljön och hälsan eftersom trivseleldning orsakar svåra utsläpp, Naturvårdsverket anger att vedeldning beräknas bidra till att cirka 1 000 personer om året dör i förtid. Många kommuner har, liksom Trelleborg, därför begränsat vedeldningen till högst fyra timmar vid två tillfällen per vecka under tiden 1 oktober till 30 april.

Miljöavdelningen påpekade i sitt yttrande att vedeldning är en av de största källorna till hälsofarliga luftföroreningar. Något som i sin tur kan leda till problem i andningsvägarna och hjärt-kärlsystemet och vara cancerframkallande. Det finns en anledning till dagens begränsning av trivseleldning och miljöavdelningen avrådde bestämt från en utökning. Räddningsnämnden påpekade att många eldstäder inte har sotning med ett intervall som är anpassat till en större användning.

”Ska våra barn och barnbarn kunna bada i våra vatten, andas vår luft, dricka vårt vatten och gå i våra skogar måste vi ändra vårt sätt att leva och ta hand om vår miljö.”
Kersti Engström och Mats Sjölin, Vänsterpartiet Trelleborg

Trots dessa invändningar beslöt fullmäktige att utöka trivseleldningen med max fyra timmar/dygn under perioden 1 november i år till den 31 mars 2023. Ett beslut som går i helt motsatt riktning jämfört med miljöavdelningens rekommendationer och som till och med går längre än det förslag som fanns i motionen! Det fanns en ambition från styret att behandla ärendet skyndsamt. Och så blev det. Fort men fel.

Greta Thunberg och Fridays for future-rörelsen lyfte fram miljöfrågorna, men så kom pandemin och kriget i Ukraina och den hållbara miljön försvann långt bort i fjärran. Men miljön kan inte vänta!

Ska våra barn och barnbarn kunna bada i våra vatten, andas vår luft, dricka vårt vatten och gå i våra skogar måste vi ändra vårt sätt att leva och ta hand om vår miljö.

Trelleborgs kommun väljer att utöka miljöfarligt utsläpp som påverkar den enskilde människans miljö i Trelleborg. Är det den framtid människor i Trelleborgs kommun nu ska ha?

Kersti Engström och Mats Sjölin, Vänsterpartiet Trelleborg