Annons

Utbildningspolitik för alla och hela Sverige

Svar till Tomas Tobé och Gunilla Nordgren (M) (den 17 juli).
Debatt • Publicerad 13 augusti 2013

Det finns ett stort missnöje med skolans funktionssätt och resultat. Vi socialdemokrater påstår varken att vi är helt utan ansvar eller att vi har alla lösningar. Vår riksdagsgrupp var till exempel nyligen ute för att lyssna på föräldrar, lärare och elever. Vi lärde oss mycket men hörde inte riktigt det som Tomas Tobé (M) och Gunilla Nordgren (M) vill förmedla – att allt var frid och fröjd utifrån regeringens åtgärder under sju år. Snarare tvärtom, skolresultaten i grundskolan har sjunkit sex år i rad. Särskilt bekymmersamma är resultaten i läsförmåga och matematik.

Moderaterna är duktiga på att etikettera och dödsmärka andras politik, sämre på att åstadkomma något själva. Vi socialdemokrater har aldrig förespråkat någon flumskola, att vilja lära ut samarbete och verka för gemenskap i utbildning är inget flum. Tvärtom, i de allt mer avancerade formerna för produktion av varor och tjänster krävs förvisso hög kunskap men också bra samarbetsförmåga och gott ledarskap.

Annons

De satsningar vi gjort i våra oppositionsbudgetar avspeglar den vikt vi lägger vid baskunskaper. I höstbudgeten avser vi att lägga ett startpaket för tidiga insatser i skolan.

Alla barn ska få det stöd som just de behöver i skolan, både barn som behöver extra stöd för att nå målen och även de barn som vill springa före och behöver få mer stimulans.

Så snart behov och svårigheter upptäcks ska stöd sättas in. Erfarenheterna kan inte vara tydligare. Det är tidiga insatser som har störst effekt.

Grundskolan ska få ett nytt mål: alla elever ska kunna läsa och förstå enklare texter i årskurs ett. Eleverna ska få det stöd de behöver för att klara det. En god läsförmåga är nyckeln till en framgångsrik skolgång. Därför fokuserar vi särskilt på läsning.

En viktig del i vår skolsatsning blir mindre klasser - från förskoleklass till och med årskurs 3. Vi kommer också att avsätta pengar för fler speciallärare och specialpedagoger. Givetvis ska alla barn få läxhjälp och inte bara de vars föräldrar som använder RUT-avdraget.

Jag tror ingen läsare uppfattar detta som flummigt och kanske är det också så att regeringen inför sin budget kommer att snegla på våra utbildningssatsningar och anpassa sin politik efter dem. Det har hänt på andra områden.

Vi socialdemokrater går till val på vår politik och hoppas på största möjliga stöd för denna. Vill Tobé och Nordgren ge Sverigedemokraterna makt genom låst blockpolitik så är det deras val.

INTERNAL INTERNAL
KERSTIN NILSSON (S) Riksdagsledamot södra Skåne
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons