Annons

Utbildning är nyckeln till framtidens jobb

Vi socialdemokrater vill investera mer i utbildning och mindre i dyra skattesänkningar till företag i servicebranschen. Att som Gunilla Nordgren påstå att vi vill ha mer av allt är därför felaktigt. Det handlar om andra politiska visioner och prioriteringar.
Debatt • Publicerad 11 juni 2012

Det är anmärkningsvärt att Gunilla Nordgren lyfter fram sänkningen av restaurangmomsen och de halverade arbetsgivaravgifterna som verkningsfulla åtgärder. Regeringens eget finanspolitiska råd riktade nyligen hård kritik mot politiken och kallade åtgärderna för ett branschstöd med tvivelaktiga effekter på sysselsättningen. Moderaterna tycks vilja lösa alla samhällsproblem med att sänka skatten. Den rekordhöga arbetslösheten visar att det inte har varit effektivt och att det behövs en ny politisk inriktning.

Trots ett högt tonläge gör regeringen i år en nedskärning i gymnasieskolan med totalt 675 miljoner kronor. Det motsvarar sex lärartjänster bara här i Trelleborgs kommun. Samtidigt ökar avhoppen från gymnasieskolan. Regeringens lösning är att sänka kunskapskraven och ta bort högskolebehörigheten för elever på yrkesförberedande gymnasieprogram, vilket har resulterat i att unga nu väljer bort dessa utbildningar. Eleverna verkar förstå bättre än regeringen att goda kunskaper i svenska, engelska och matematik ofta är avgörande för att få ett arbete och en förutsättning för Sveriges ekonomiska utveckling.

Annons

För oss socialdemokrater är det orimligt att gymnasieeleverna ska vara med och betala en krogmomssänkning. Därför avsätter vi mer pengar till gymnasieskolan och till lärarnas kompetensutveckling. Att minska avhoppen från gymnasieskolan är en av våra huvudsakliga prioriteringar och för att nå det målet krävs mer, inte mindre, resurser. Gunilla Nordgren, kan du förklara hur gymnasieskolan i Trelleborg blir bättre med mindre pengar?

Utbildning är nyckeln till framtidens jobb och konkurrenskraft, men också till människors frihet att forma sina egna liv. Genom kunskap utvecklas nya idéer och innovationer som i sin tur skapar nya arbetstillfällen. En hög utbildningsnivå är därmed en förutsättning för vårt fortsatta välstånd.

Kerstin Nilsson (S)

riksdagsledamot i södra Skåne

Svar till Gunilla Nordgren (M), den 31 maj.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons