Annons

Utanförskapet är mer påtagligt nu

Den borgerliga regeringens politik ser mer och mer ut som en religiös dogm.
Debatt • Publicerad 18 mars 2010

Den har fastnat i en ekonomisk återvändsgränd som går ut på att ösa på med kraftiga skattsubventioner till så kallade hushållsnära tjänster som staten behöver låna till.

Därmed sätts nationen i skuld för all framtid. Valet närmar sig och alliansregeringen upphöjer dessa tjänster mer och mer, som en framgång som är framställd med en magisk formel till en patentlösning för hela samhällets ekonomiska utveckling.

Annons

Denna lösning kostar tydligen mer än den smakar. Den har genererat 5 000 arbetstillfällen och enstaka deltidstjänster, påstås det. Den har däremot kostat mycket mer för samhället enbart under den korta tiden mellan juli 2009 och fram till nu, en halv miljard kronor i runda tal.

Tidigare skrev Ulf Bingsgård och Anders Hansson i TA om att det är en framgångsrik skattereform, och nu följer även Birgitta Svensson (KD) i samma fotspår, för att sedan slå sig för bröstet och plädera för samma sak. I sin iver att vilja täcka över sin misslyckade politik förvandlar alliansen en droppe i havet till en ocean.

Moderaterna med sina alliansfränder däremot, nämner inte att de har bidragit med 70 000 fler i utanförskap mellan 2006 och 2009, med 40 000 som har blivit långtidsarbetslösa, och inte minst 25 000 uppsägningar i välfärden. Till det ska läggas en halv miljon personer som trängs ut ur arbetslöshetsförsäkringen.

Tittar man närmare på facit i er politik finner man att utanförskapet är mer påtagligt nu, än när ni lovade svenska folket att undanskaffa detta om ni fick förtroendet. Ni fick förtroendet, men har totalt misslyckats med detta. Ni har tydligen hamnat i politiskt trångmål på grund av bristande resultat inför det stundande valet.

Ni försöker enbart att klamra er fast vid skatte­avdrag hit och dit, som i sin tur kommer att leda till en utarmning av hela samhället. Att behålla rut kan betyda att Sverige i framtiden blir bankrutt.

Ben Benrabah (S)

Svar till Birgitta Svensson (KD), den 15 mars.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons