Annons

Utan alla duktiga medarbetare – ingen omsorg

Jag tycker att jag väldigt tydligt i min artikel den 2 december ”Nu skärper vi kontrollen” redovisar Moderaternas ståndpunkt över de brister vi sett i äldreomsorgen under hösten.
Debatt • Publicerad 5 januari 2012

Vi är dock ett parti som tar ansvar och hellre ser framåt än bakåt. Därför har vi nu lyssnat och reagerat genom att göra flera olika åtgärder för att komma till rätta med problemen. Både finansdepartementet och Företagsskatteutredningen arbetar just nu med frågan om de privata aktörernas tvivelaktiga skatteupplägg.

Vi skall komma ihåg att Socialstyrelsen ansvarar för tillsyns- och tillståndsverksamheten enligt socialtjänstlagen. Om de finner missförhållanden – oavsett om verksamheten är privat eller offentlig – kan Socialstyrelsen lämna kritik, begära åtgärder, lämna förlägganden med eller utan vite och stänga delar av eller hela verksamheten.

Annons

Om det är en enskild verksamhet kan tillståndet återkallas och fortsatt verksamhet förbjudas. Viktigt att komma ihåg är dock att det är kommuner och landsting som har det yttersta ansvaret. Det gäller oavsett vem som driver verksamheten. Att ha bra metoder för uppföljning och kontroll är centralt. Om kvalité och trygghet inte håller måttet måste krav ställas på att det omedelbart åtgärdas.

Vi moderater tar ansvar för hela Sverige och vi arbetar ständigt med att utveckla vår politik. Dennis Andersson, det är varken du eller jag som skall bestämma var det äldre skall tillbringa sin ålderdom och inte heller i vilken skola barnen skall gå. Vi moderater har värnat om och kommer även i framtiden att värna om medborgarnas rätt att själva välja den omsorg de vill ha.

Alliansregeringens reformarbete och ansvarsfulla ekonomiska politik har gjort att vi kommit långt, men fler steg måste tas för att Sverige ska bli ett ännu bättre land att åldras i. När Andersson skriver att privatiseringar är till ondo för de anställda så vet jag inte vilka han har talat med eller vad han bygger sitt uttalande på. Det finns nämligen ingen forskning eller statistik som styrker detta.

Det behövs olika erfarenheter för att vi tillsammans ska kunna göra äldreomsorgen till något ännu bättre att åldras i. Här kommer de duktiga medarbetarna in i vårt arbete. Eftersom vi är ett lyssnande parti så vill vi skapa möjligheter för de anställda att själva påverka sin vardag och det gör vi genom att åka ut och träffa personalen. Både statsminister Fredrik Reinfeldt och jag själv har under året avsatt tid för att resa runt och lyssna på medarbetarna på de kommunala och privata äldreboendena. Kort kan sägas att medarbetarna i stort delar samma typ av upplevelser vare sig verksamheten är i privat eller offentlig regi när det gäller stress, vårdtyngd och en önskan om större inflytande över sin arbetsdag. Vi tar nu med oss dessa viktiga frågor in i 2012.

Jag anser att vi utifrån valresultatet 2010 har väljarnas förtroende att arbeta vidare för den valfrihet och mångfald som vi tror på och vi ska göra vårt bästa för att lyssna på såväl duktiga medarbetare som kommuninvånare.

Gunilla Nordgren (M)

södra Skåne

Svar till Dennis Andersson, Kommunistiska partiet, den 8 december 2011.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons