Debatt

Ut med marknadstänket och in med medmänskligheten i vården

Dennis Andersson ,
Öppna genast alla stängda avdelningar så att vi kan få ett helt sjukhus igen i Trelleborg, uppmanar Dennis Andersson, Kommunistiska partiet. Arkivbild: Malin Palm
Öppna genast alla stängda avdelningar så att vi kan få ett helt sjukhus igen i Trelleborg, uppmanar Dennis Andersson, Kommunistiska partiet. Arkivbild: Malin Palm

Öppnar inte palliativa omgående är (s)veket totalt. Inom många områden går det bra att anställa hyrläkare och hyrsyrror för dyra pengar. Detta är för jävligt då det inte finns pengar till de ordinaries löner, arbetsmiljö eller bra tidsschema.

Men att den (S)-ledda regionen, och alla andra partier i regionfullmäktige, inte kan hålla sitt löfte att öppna palliativa efter sommaren är en skam. Naturligtvis kan det ordnas. Skriv långtidskontrakt som personalen vågar tro på. Garantera att avdelningen inte skall stängas på sommaren varje år och att det finns en ambition att utöka antalet platser som behövs om de verkliga behoven skulle följas.

Min fråga till (S) är om öppnandet av palliativa slutenvårdsplatserna skall läggas till listan på svikna löften där bland annat en dygnet runt-öppen akut och offentligt körda ambulanser redan finns?

Den tystnadskultur som före detta regiondirektören Jonas Rastad formaliserad, har genom nerdragningarna och om organisationen som han och Pia Kinhult (M) genomdrev skapat en vård i kaos i Skåne. Jag tror faktiskt att många chefer inte riktigt vet vad som skall/kan göras. Ingen ser nämligen till helheten länge utan bara till sin egen budget.

Sjukvården måste komma tillbaka till att vårda igen. Tyvärr är den administrativa personalen den enda som ökar i regionen. Gör tvärtom säger vi, satsa på den arbetande personalen och de små sjukhusen. Skall personalen komma tillbaka måste det satsas på egen personal. Varför inte införa sextimmars arbetsdag på sjukhuset? Se på Göteborg som lyckades på Svartedalens äldrecentrum på Hisingen och på operationsavdelningen på Mölndals sjukhus. Förbjud bemanningsföretagen igen i Sverige, vilket de var fram tills Carl Bildt (M) ändrade lagen 1993. Öppna genast alla stängda avdelningar så att vi kan få ett helt sjukhus igen i Trelleborg. Öppna akuten och laboratoriet dygnet runt. Öppna stomimottagningen, sårvårdsmottagningen, avdelning 22 och 9, biblioteket, matsalen och slutenvårdsplatserna på den palliativa avdelningen. Lägg därtill slöseriet med att bygga om avdelningar först till det ena sedan det andra. Pengar finns det på vårdkontot men de försvinner i fel fickor.

Gör om gör rätt. Ut med marknadstänkandet ur vården och in med medmänskligheten. Sluta räkna pengar börja räkna liv.